Αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Ικανοποίηση στην Αθήνα για την πρωτοβουλία Ζεεχόφεν

Εν μέσω αντιδράσεων απο την αντιπολίτευση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο “Περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις”, στην αιχμή του οποίου βρίσκεται το “καυτό” ζήτημα του ασύλου. απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποδέχεται θετικά τις σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού,  που φιλοδοξεί να περάσει η Γερμανία και  επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Εντός τριμήνου θα ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου 

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μια διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, βασική πτυχή της οποίας  αποτελεί η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στα αιτήματα ασύλου.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη σημερινή του ομιλια στη Βουλή, ο  Πρωθυπουργός θα  αναδείξει τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, με άμεση προτεραιότητα την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, έτσι ώστε το αργότερο σε ένα τρίμηνο να υπάρχει τελική απόφαση στα αιτήματα που υποβάλλονται.

Οπως θα τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα, οι οποίες διαρκούν χρόνια και έχουν σαν αποτέλεσμα όσοι έρχονται στην Ελλάδα να μην φεύγουν ποτέ.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης  είναι να μπει τέλος στην αναρχία του παρελθόντος που έχει επιτρέψει σε αλλοδαπούς -απροσδιόριστου αριθμού- να μην εντοπίζονται από τις Αρχές και να μην επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Επιπλέον, θα απαιτείται συνεργασία των αιτούντων άσυλο με τις εθνικές Αρχές, ενώ η ένταξή τους στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο εφόσον έχουν προσφυγικό προφίλ.

Θα παραμένουν στο σύστημα μόνον εφόσον συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επανεισδοχή τους.

Θετική η πρόταση Ζεεχόφερ

Ευπρόσδεκτες θεωρεί η Αθήνα τις προτάσεις που, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ανέπτυξε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ζεεχόφερ στους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας -δηλαδή των πέντε πληθυσμιακά μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης πέραν της Γερμανίας. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις,  ταράζουν την ακινησία που υπήρχε στο μείζον αυτό ζήτημα. Η κεντρική ιδέα του γερμανικού σχεδίου είναι  οι διαδικασίες ασύλου να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνολα της ΕΕ, αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Τώρα, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου, οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ- όπως η Ελλάδα- είναι αρμόδιες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι πρόκειται για θετική πρωτοβουλία, με κατεύθυνση τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και την αλλαγή προβλέψεων του Δουβλίνου που επιβάλλουν ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου στις χώρες πρώτης εισδοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε θέσει ο Πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Ένωσης πρέπει να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή