Αυτές είναι οι “τρύπες” στο νομοσχέδιο της Ανάπτυξης που ανησυχούν τις επιχειρήσεις

Κρίσιμες ελλείψεις στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, βλέπει η αγορά. Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου ελληνικού ομίλου, ανέφερε σχετικά ότι “σε μία χώρα που η πρόοδος έρχεται με… κάρο, η λύση πάγιων προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει με προεκλογικούς συμβιβασμούς”.

Μπορεί στην επιφάνεια οι χειραψίες να είναι θερμές, όμως οι διαφορές παραμένουν. Ενδεικτικό του κλίματος, είναι το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στη Βουλή. Στο κείμενο, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου Θεόδωρου Φέσσα, γίνεται αναλυτική αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώνεται με τις νέες αλλαγές, παραθέτοντας στη συνέχεια και τις “κρίσιμες ελλείψεις” του νομοσχεδίου, που εντοπίζει ο Σύνδεσμος. Σύμφωνα με το υπόμνημα, αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο και οποίες συνοπτικά, αφορούν :

Την πραγματική απλοποίηση των δομών και των διαδικασιών διαχείρισης και διάθεσης συγχρηματοδοτούμενων πόρων.

Τον εξορθολογισμό των επιβαρύνσεων σε επιχειρήσεις εισαγωγής ή/και κατασκευής ηλεκτρονικών τεχνικών μέσων.

Τη λειτουργία των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών με κανόνες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιων πόρων και την διάθεση τους  αυστηρά βάσει κανόνων ανταγωνισμού, ισότιμης μεταχείρισης επιχειρήσεων και πλαισίου κρατικών ενισχύσεων και

Την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης, ένταξης και ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων που δίδονται βάσει του Ν.4399/2016.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που η εμβάθυνση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις δομές και υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση για την ασφάλεια δικαίου και την άρση επενδυτικών αντικινήτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ελλείψεις η παρέμβαση του υπουργείου περιέχει σειρά ρυθμίσεων που ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και υλοποιούν ορισμένες πάγιες θέσεις του. Ανάμεσα σε άλλα, στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία για το εμπορικό απόρρητο, η αναμόρφωση κινήτρων του Ν43499/16 σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα επενδυτικά κίνητρα για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κέντρων κοινών υπηρεσιών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Αφιλόξενο το κλίμα στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις

[more]

Το κλίμα στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις φαίνεται πως παραμένει αφιλόξενο, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Ευάγγελου Mυτιληναίoυ κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Μπορεί το θέμα να ήταν «Ελληνική Βιομηχανία και τρέχουσες εξελίξεις στην Ε.Ε.», όμως ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και αποτρέπουν τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα είπε ότι «υστερούμε ακόμα πολύ στη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις, που τόσο τις χρειάζεται η Ελλάδα για την ανάκαμψη από την πολύ δύσκολη κρίση. Μία κρίση που δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνίας μας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων».

Αν και ο έμπειρος επιχειρηματίας αναγνώρισε ότι «το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση», προσέθεσε ότι απαιτούνται να γίνουν πολλά ακόμα. Στις αναγκαίες παρεμβάσεις, συμπεριέλαβε φορολογικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις , απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, ειδική αντιμετώπιση και ξεκάθαρη προώθηση των στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων και απαλλαγή από απαρχαιωμένες νομικές και ρυθμιστικές αγκυλώσεις. Ειδικά για το «fast track», δηλαδή την ταχεία διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης μίας επένδυσης, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

[/more]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή