Αυτή είναι η πρόταση νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστημιακό Άσυλο

Την φιλοσοφία του νόμου Διαμαντοπούλου ακολουθεί η ρύθμιση για την ασυλία στα Πανεπιστήμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που θα καταθέσει άμεσα στην Βουλή.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόκειται για ρύθμιση που δεν αναφέρει εξειδικευμένα σε ποιες αξιόποινες πράξεις μπορούν να επιλαμβάνονται οι αρμόδιες αρχές εντός των ΑΕΙ, αλλά είναι μια ευρεία ρύθμιση. Αυτό που αναμένεται είναι η αντίδραση των ΑΕΙ και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι θα ψήφιζε μια ρύθμιση, εφόσον κινείται κοντά στο λογική του νόμου Διαμαντοπούλου.

Η ρύθμιση για το Πανεπιστημιακό άσυλο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σήμερα 30/07, στο opengov.gr, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αναλυτικά η ρύθμιση για το άσυλο:

Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η ισχύουσα ρύθμιση με τον «νόμο Γαβρόγλου» είναι η εξής:

Ακαδημαϊκές Ελευθερίες

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Πηγή: Kathimerini

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ