Αυτό είναι το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα : χτίζεται με τη συνδρομή των ζόμπι του ΠΑΣΟΚ και φυλάρχων του περιθωρίου

Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό τον χαρακτηρίζουν πολιτικό «χαμαιλέοντα». Στο βασίλειο της φύσης ο χαμαιλέων είναι ερπετό. Ορισμένα είδη χαμαιλέοντα είναι σε θέση να διαφοροποιούν το χρώμα και το μοτίβο τους μέσω συνδυασμών ροζ, μπλε, κόκκινου, πορτοκαλί, πράσινου, μαύρου, καφέ, γαλάζιου, κίτρινου, τιρκουάζ και μοβ. Κάπως έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ικανός να μεταβάλει πολιτικές θέσεις και ιδεολογικές απόψεις, κυβερνητικές αποφάσεις και κομματικές επιδιώξεις.

Η ιστορία της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που επιδιώκει να συγκροτήσει, για πολλούς παρατηρητές, ξεπερνά τα όρια της εκλογικής συσπείρωσης των «απανταχού προοδευτικών» για την ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος. Μάλλον είναι το πρόπλασμα του αυριανού ΣΥΡΙΖΑ, ενός μεταλλαγμένου συστημικού κόμματος, με τα ίδια λαϊκίστικά χαρακτηριστικά, αλλά έντονα αρχηγικό.

Σύμφωνα με παρατηρητές του κυβερνητικού χώρου, «ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει μια νέα φουρνιά “Συριζαίων” κομμένη και ραμμένη στα δικά του μέτρα: λίγο αριστερή, λίγο δεξιά και αρκετά, απελπιστικά, παλαιοπασοκική, τσοχατζοπουλική, παπανδρεϊκή, πατριωτική. Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη συγκέντρωση το Γαλάτσι ήταν απλώς η κοινή συνάντηση όλων αυτών των νεοσυριζαϊκών «φυλών», καθώς η πλειοψηφία όσων ανακοινώθηκαν, είτε είχαν ήδη ανακοινωθεί είτε είναι εδώ και κάποια χρόνια μέσα και γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και ο σταρ των ημερών, Στέφανος Τζουμάκας,που ήδη διάγει την 70η δεκαετία της ζωής του).

«Μα κάτω από ποια ομπρέλα χώρεσαν όλοι αυτοί;», θα αναρωτιόταν κάποιος. «Μα κάτω από την πιο ευρύχωρη ομπρέλα της Ιστορίας, αυτή της εξουσίας και όσων επιβιώνουν μόνο γύρω της» θα απαντούσε ένας ειλικρινής συνομιλητής. Και κάπου εκεί θα τέλειωναν οι αναλύσεις.

Ποιοι συγκροτούν το νέο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα

Δημοκρατική Αριστερά Η συμπόρευση (ως προθάλαμος της ένταξης) του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έκπληξη καθώς αναμένετο από καιρό, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος και το περιβάλλον του να διαψεύσουν το σενάριο εν τη γενέσει του. Αυτό που ήταν έκπληξη για πολλούς ήταν η μεθόδευση με την οποία διέσπασε το κόμμα του ώστε να το πάρει μαζί του, αρκετά μικρότερο αλλά συμπαγές: αφού διέγραψε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που διαφωνούσαν με τα σχέδια του, συγκάλεσε Κεντρική Επιτροπή που τα υπερψήφισε ομοφώνως. Και κάπως έτσι, άφησε τους τέως συντρόφους του να γκρινιάζουν και να τον καταγγέλλουν, ενώ ο ίδιος σχεδιάζει το πολιτικό του μέλλον κι απολαμβάνει το reunion με τους πρώην συντρόφους της Ενωτικής Κίνησης του Φώτη Κουβέλη.

Γέφυρα. Η κίνηση στελεχών του πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικού ρεύματος», όπως ο Νίκος Μπίστης κι ο Σωτήρης Βαλντέν, που αποφάσισαν να συμπορευτούν με όσους ρίχνουν μπόλικα αναθέματα στον Κώστα Σημίτη και την περίοδο διακυβέρνησής του. Τη Γέφυρα ακολουθούν και διάφοροι περιθωριακοί που περιφέρονται στα πολιτικά καφενεία ως «παράγοντες εξελίξεων»

Κοινωνική Συµφωνία. Μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά το κόμμα της Λούκας Κατσέλη υπάρχει ακόμη, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Δημητρουλόπουλου, πρώην νομάρχη Ηλείας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό και στελέχη του, όπως η Κυριακή Τεκτονίδου και ο Νικήτας Κανάκης, ήταν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.

Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Πρόκειται για ομάδα νεολαίων, προερχόμενων από την ΠΑΣΠ κυρίως, οι οποίοι αποχώρησαν από το Κίνημα Αλλαγής τον Φεβρουάριο, με καταγγελίες για τακτικισμούς κι απόκλιση της ηγεσίας από τις αρχές και τις ιδέες της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, μεταξύ άλλων για τη θέση που πήρε για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία. Πρόκειται για την ομάδα των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είχε συσπειρωθεί γύρω από τον αείμνηστο Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, τον συγκεντρωσιάρχη του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα στελέχη αυτά είχαν, στην πλειοψηφία τους, αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της ηγεσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, καταγγέλλοντάς τον για δεξιά απόκλιση. Οι περισσότεροι εξ αυτών στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2015.

Δίκτυο Αριστερών Δηµοκρατών. Ομάδα πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ από τη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Σάκη Παπαθανασίου. Τα στελέχη αυτά έχουν εκφράσει δημόσια τη στήριξη της ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβριο του 2015.

Χάρτα 19. Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, ως γνωστόν, παράγει κυρίως «πρωτοβουλίες» και μια τέτοια είναι και αυτή, αποτελούμενη από 108 πρώην στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Ως βασικός εκπρόσωπός της εμφανίζεται ο Λάμπρος Ρώσσης, τέως γραμματέας του τομέα Μεταφορών του κόμματος, που ακόμη και λίγες μέρες πριν αποχωρήσει έμοιαζε πολύ κοντά στη Φώφη Γεννηματά, τουλάχιστον σε εμφανίσεις και φωτογραφίες, ενώ είχε κάνει εμφάνιση στο Facebook και σελίδα που προανήγγελλε την υποψηφιότητά του με το ΚΙΝΑΛ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αποφάσισε να καταγγείλει ιδεολογικά το κόμμα κάπως ξαφνικά, όταν ναυάγησε η φιλοδοξία.

Κόσμος. Πρόκειται για την πολιτική κίνηση του Πέτρου Κόκκαλη, γιού του Σωκράτη Κόκκαλη, που αποτελείται από μέλη με περιβαλλοντικές κι ανθρωπιστικές ευαισθησίες, που υποθέτουμε πως συνασπίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ επιβραβεύοντας τη διαχείρισή του στο Προσφυγικό…

Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνηµα. Πρόκειται για την ομάδα πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ που συσπειρώνεται γύρω από τον Χρήστο Κοκκινοβασίλη. Ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπουργός Μεταφορών απουσιάζει εδώ και χρόνια από την ενεργό δράση. Με ρίζες στο βαθύ ανδρεοπαπανδρεϊκό και τσοχατζοπουλικό ΠΑΣΟΚ, ανήκε στη συνδικαλιστική αφρόκρεμα, μαζί με τον Σπύρο Παπασπύρο, τον Δημήτρη Πιπεργιά και τον Ανδρέα Κολλά.

Οι «πρόθυμοι». Και βεβαίως στο νέο «μαγαζί» θα βρίσκονται όσοι «πρόθυμοι» ακροδεξιοί, «Καραμανλικοί» και «Ποταμίσιοι» συμπράττουν ήδη με το ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τον στην εξουσία με μια πολύχρωμη  κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «πλειοψηφία κουρελού».

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από «Τα Νέα» (ρεπορτάζ Τζίνα Μοσχολιού)