Αυτοί είναι οι 29 φόροι του Αλέξη Τσίπρα – Κατά 4,3 δις ευρώ αυξήθηκε η επιβάρυνση των πολιτών

Κατά 4,3 δις ευρώ αυξήθηκε η επιβάρυνση των πολιτών από τη φορολογία, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ!  Μελέτη του ΟΟΣΑ, δείχνει ότι τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν από 43,5 δις σε 47,9 δις ευρώ την τελευταία τετραετία, σε μία φορολογική βάση, που είχε ήδη εξαντλήσει την φοροδοτική της ικανότητα. Τα επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ που πήρε από τους φορολογούμενους η κυβέρνηση προέρχονται κατά ένα σημαντικό μέρος από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Τρεις πρόσφατες μελέτες που κυκλοφόρησαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δείχνουν την έκταση της επίθεσης που δέχτηκε η ελληνική Οικονομία και πως η θηλιά έσφιξε κύρίως στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Στην Ελλάδα οι οικογένειες μισθωτών από άποψη φορολόγησης βρίσκονται στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Από τις οικογένειες μισθωτών το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αφαιρεί το 40,9% του εισοδήματός τους με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 26,6%.

Το 2018 το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ελλάδα εμφάνισε νέα αύξηση, επιβαρύνοντας τους μισθούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΟΟΣΑ, «Φορολογώντας τους Μισθούς» (Taxing Wages 2019). Πρόκειται για το αποτέλεσμα της  εμμονικής  οικονομικής πολιτικής που φέρει την υπογραφή Τσίπρα – Τσακαλώτου η οποία επικεντρώνει στην διαρκή αύξηση της φορολογίας, καθώς οποιαδήποτε δημοσιονομική ανάγκη επιχειρείται να καλυφθεί με διαρκή αιμοδοσία των φορολογουμένων.

Η φοροκαταιγίδα και η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης ήταν ένα από τα βασικά εισπρακτικού χαρακτήρα μέσα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του τρίτου (αχρείαστου) μνημονίου.

Τα 29 κυριότερα φορολογικά μέτρα που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα – Τσακαλώτου, και τα οποία χτύπησαν βασικά τους εργαζόμενους και τα μεσαία εισοδήματα, είναι:

1.Καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

2.Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.

3.Μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.

4.Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.

5.Αυξήθηκε το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών Ι.Χ. από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Το εισόδημα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30% που ίσχυε επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους.

6.Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγησης του εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.

7.Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%.

8.Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

9.Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.

10.Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

11.Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη ενώ επιβλήθηκε ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.

12.Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

13.Μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%. Μεταξύ άλλων μετατάχθηκαν σε υψηλότερο συντελεστή η εστίαση, οι μεταφορές και τα μη νωπά τρόφιμα (π.χ. μακαρόνια, ρύζι) και οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.

14.Εκτός από τις παρεμβάσεις αύξησης του φόρου εισοδήματος, η κυβέρνηση προχώρησε και σε παρεμβάσεις αύξησης της έμμεσης φορολογίας καθώς και του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα:

15.Κατάργηση σε τρεις δόσεις των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.

16.Καταργήθηκε ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

17.Επιβλήθηκε φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.

18.Επιβλήθηκε φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.

19.Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.

20.Αυξήθηκε ο φόρος στη μπύρα.

21.Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.

22.Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.

23.Αυξήθηκε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

24.Καθιερώθηκε ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα

25.Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. Airbnb).

26.Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.ά. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι αύξησε τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%.

27.Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

28.Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.

29.Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φορολογική “σφήνα” δημεύει τα εισοδήματα των μισθωτών – 40,9% το συνολικό ποσό που αφαιρείται από τον μισθωτό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή