Αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από το 2013 μελετά η κυβέρνηση

Αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το 2013 και μετά μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Την πληροφορία δημοσιεύει η “Καθημερινή” (Θάνος Τσίρος) με την εξήγηση ότι αυτό αποτελεί το Plan B του υπουργείου στην περίπτωση που οι Θεσμοί επιμείνουν στις εκτιμήσεις τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. το 2020.

Το μέτρο της αυτόματης περαίωσης ανα μένεται να συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία περί το 1 δισ. λένε οι πηγές και έτσι θα ισοφαρίσει το ενδεχόμενο κοινό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση μελετά το μέτρο στη σκιά των πρόσφατων αλλά και παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν στον προϋπολογισμό.

Ο συνδυασμός αυτών των αποφάσεων και της ισχνής ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2019 δημιουργεί στους Θεσμούς φόβους για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό το 2020. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει το κενό αυτό. Ωστόσο ετοιμάζει και το μέτρο της περαίωσης στην περίπτωση που οι Θεσμοί επιμείνουν.

  • Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του την Κυριακή (06/10) δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και επίσης πως οι ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν είναι διασφαλισμένες.

Από την πλευρά τους οι Θεσμοί διαφωνούν με το μέτρο της περαίωσης θεωρώντας ότι “πλήττουν την κουλτούρα των πληρωμών”.Η κυβέρνηση πάλι υποστηρίζει ότι με την περαίωση “αποτρέπεται ο κίνδυνος να παραγραφούν χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις”

Καμία δημοσίευση για προβολή