Αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά από το 2009

 

Η εμφάνιση υποψήφιων αγοραστών, ξένων αλλά και Ελλήνων, οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για κατοικίες σε προσιτές τιμές και, κατ’ επέκταση, σε άνοδο των ζητούμενων αξιών. Αυτό αναφέρει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του capital.gr (του Δημήτρη Δελεβέγκου).

Το κέντρο της Αθήνας είναι ένας από τους πιο μεγάλους κερδισμένους της σταθερής αύξησης του τουρισμού και της φρενίτιδας μετατροπής παλιών κτιρίων γραφείων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Πλέον, το “τρένο” των ευκαιριών έχει χαθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κουκάκι, στην περιοχή Ψυρρή, την Κυψέλη, στα Κάτω Πετράλωνα και στον Νέο Κόσμο, που αποτελούσαν το συνώνυμο της φθηνής στέγης έως το 2015 – μέσα 2016, σήμερα τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης βρίσκονται στη στρατόσφαιρα.

“Ωστόσο, η Πλατεία Αττικής, η Κυψέλη, το Γαλάτσι, η Ηλιούπολη, τα Πατήσια, ο Άλιμος και το Νέο Φάληρο ανήκουν στις συνοικίες της Αθήνας όπου ένας αγοραστής μπορεί να εντοπίσει ακίνητα σε προσιτές τιμές που κυμαίνονται από 800 ευρώ έως 1.500 ευρώ”, σημειώνει ο ιδρυτής του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας.

Αυξάνονται οι τιμές - Στερεύει από φθηνά σπίτια η αγορά

Σύμφωνα με τον Άγι Φικιώρη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, στα Δυτικά Προάστια, όπως η Πετρούπολη, το Περιστέρι ή το Χαϊδάρι, υφίσταται προσφορά σπιτιών τα οποία έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης. “Το εύρος τιμών στα Δυτικά Προάστια είναι από 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε συνάρτηση βέβαια με την τοποθεσία και την ποιότητα κατασκευής ενός ακινήτου”, εξηγεί.

Διαθέσιμα ακίνητα, όπως επισημαίνει, αλλά για μεγαλύτερα βαλάντια, υπάρχουν και στα Βόρεια Προάστια. Ωστόσο, εκεί οι ελάχιστες ζητούμενες τιμές ανέρχονται σε περίπου 3.000 ευρώ και αυτό “επειδή οι ιδιοκτήτες τους, που έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα για να τα αγοράσουν ή για να τα κατασκευάσουν, δύσκολα θα δέχονταν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές”.

Η χαρτογράφηση των ευκαιριών στην Αθήνα φανερώνει ότι, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα ανάπλασης ή κατασκευάζεται δίκτυο μετρό, η ζήτηση και οι τιμές αυξάνονται. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι μόνο η γειτνίαση με τη θάλασσα που προσελκύει αγοραστές στον αθηναϊκό Νότο, αλλά και οι μεγάλες σχεδιαζόμενες αναπλάσεις.

Ενδεικτικά, η αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου –για την αξιοποίηση της οποίας ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην τελική φάση–, όπου σχεδιάζεται η υλοποίηση, σε επιφάνεια 57.836 τ.μ., εστιατορίων, αναψυκτηρίων, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, μουσείων, ενυδρείου, αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι ένα από τα μεγάλα έργα που θα προσδώσουν αξία στην ευρύτερη περιοχή.

To έργο, βέβαια, που θα αποτελέσει καταλύτη ριζικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων δεν είναι παρά η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, που αποτελεί συνολική επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ.  Ήδη στις συνοικίες πέριξ της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αυξάνονται και πληθύνονται τα νεόδμητα κτίρια κατοικιών, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται από 2.500 έως 4.500 ευρώ στο Κάτω Ελληνικό και στη Γλυφάδα και από 4.000 έως 8.000 ευρώ για υπερπολυτελείς κατοικίες στη Βουλιαγμένη.

Υπεραξίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσφέρουν και οι κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην υπό κατασκευή επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, που αποτελείται από έξι σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο). Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι αναμένεται να παραδοθούν σε λειτουργία έως το πρώτο εξάμηνο του 2019 και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2020. Άνοδο τιμών εκτιμάται ότι θα επιφέρει και η νέα Γραμμή Τραμ, από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, που αποτελείται από 12 σταθμούς και έχει μήκος 5,4 χλμ.

πιν

Πως διαμορφώνονται οι τιμές στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα σε λέξεις

“Τα διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που πωλούνταν προς 700-800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πριν από δύο χρόνια, σήμερα έχουν ζητούμενες τιμές που αγγίζουν τα 2.000 ευρώ”, αναφέρει ο Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος. Δίχως αμφισβήτηση, η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας αποτελεί πραγματικότητα και το στοίχημα για όσους έχουν ρευστότητα είναι να καταφέρουν να παραμείνουν αλώβητοι από το… κύμα της ανόδου των τιμών.

Στη συμπρωτεύουσα, έργο-σηματωρός για την αγορά ακινήτων αποτελεί η υπό κατασκευή βασική γραμμή του Μετρό, μήκους 9,6 χλμ., από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία. Όπως όμως διευκρινίζει ο κ. Μανομενίδης, σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν τα επαγγελματικά ακίνητα, επειδή στις συνοικίες από τις οποίες θα διέλθει το μετρό η αγορά κατοικίας είναι ήδη κορεσμένη.

“Οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αγγίζουν τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ στους Αμπελόκηπους, τη Σταυρούπολη, τη Μενεμένη, την Ευκαρπία και τον Εύοσμο οι τιμές, που ξεκινούν από 700 ευρώ/τ.μ., παραμένουν προσιτές, αλλά κινούνται ανοδικά”, εξηγεί ο κ. Μανομενίδης.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή