Αύξηση κατά 7,84% έναντι του στόχου παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του κράτους το πρώτο επτάμηνο

Σε 31,04 δισ. ευρώ ανήλθαν τα τακτικά κρατικά έσοδα στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, υπερβαίνοντας κατά 8,1% ή κατά 200 εκατ. ευρώ τον στόχο των 28,7 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Συνολικά στο επτάμηνο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,812 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 11,20% σε σύγκριση με τον στόχο. Έτσι, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 28,529 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 7,84% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Με αυτή την εξέλιξη, ενισχύεται η αισιοδοξία ότι, παρά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τη σημερινή κυβέρνηση, ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Μόνο τον Ιούλιο εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ φόρων, επίδοση που αποτελεί την καλύτερη από την αρχή της χρονιάς. Σε μηνιαία βάση οι εισπράξεις ξεπέρασαν τον στόχο κατά 4% ή 215 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο το Δημόσιο επέστρεψε φόρους ύψους 483 εκατ. ευρώ υπερβαίνοντας το μηνιαίο στόχο των 404 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι θετικές εξελίξεις για τα έσοδα αποτελούν ακόμα ένα «όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης που θέλει να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς τη μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είχε οριστεί από τη συμφωνία με τους θεσμούς μετά τη λήξη του τελευταίου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο και η θετική πορεία πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών αποτελούν δύο σημαντικές θετικές εξελίξεις σε μια συγκυρία με αρκετές πιθανές εστίες δημοσιονομικού κινδύνου. Αυτές είναι οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, κακή πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων προτού βελτιωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η απειλή κάμψης των εξαγωγών, η οφειλή ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ