Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ και επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος βλέπει ο ΟΟΣΑ

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ 1,8% για το 2019 και 2,1% το 2020 βλέπει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αναφορικά δε με το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένει υπέρβαση του στόχου για το 2019 και επίτευξη του 3,5% τόσο την επόμενη χρονιά όσο και το 2021.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει ότι, η σχεδιαζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε ίσως να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία από ό,τι προβλέπει.

Το βασικό του σενάριο για την περίοδο 2020-21 πάντως είναι ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 2%, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των κόκκινων δανείων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο προϋπολογισμός του 2020 θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%

«Ο προϋπολογισμός του 2020 – που περιλαμβάνει μεγάλες φορολογικές μειώσεις μαζί με μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, σε μικρότερο βαθμό, για τον εξορθολογισμό των δαπανών – θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση. «Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη διαρκή αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, καθώς και για την αύξηση των επενδύσεων και την επιτάχυνση της παραγωγικότητας», προσθέτει.

[more]

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί φέτος στο 176,9% του ΑΕΠ και περαιτέρω το 2020 στο 171,4%.

Το κόστος δανεισμού εκτιμά θα συνεχίσει να μειώνεται, με συνέπεια ένα γενικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020-21. Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» αναμένεται να επιταχύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και των επενδύσεων, προσθέτει.

Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται με μοχλό τις εξαγωγές

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται με μοχλό τις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύονται από τις τουριστικές εισπράξεις, ενώ η αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές στηρίζει τις εξαγωγές αγαθών, παρά την υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 3,9% φέτος και 3,6% το 2020. Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ ότι η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων – ρεκόρ στηρίζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,3% φέτος και 10,3% το 2020.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές, με το ποσοστό απασχόλησης να έχει αυξηθεί πάνω από το 57% – που είναι το υψηλότερο από το 2010 – και το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 17%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και περαιτέρω στο 14,8% το 2021. «Η αύξηση της απασχόλησης τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά η αναπλήρωση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων και η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών και τον πληθωρισμό».

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή