Αύξηση τζίρου για την Βιοχάλκο το 2018 στα 4,4 δισ. ευρώ- Αισιοδοξία για το 2019 λόγω ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

βιοχαλκο

Αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά είναι η διοίκηση της Βιοχάλκο, η οποία εκτιμά πως οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στα χρόνια της κρίσης και που φθάνουν το 1 δισ. ευρώ πλέον αποδίδουν προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εταιρείες του ομίλου παγκοσμίως.Βιοχάλκο

Κάτι που, όπως είπε και ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Στράτος Θωμαδάκης κατά την χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, πλέον αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη. «Φανταστείτε πως παρά τους δασμούς, εξακολουθούμε να παίρνουμε έργα στις ΗΠΑ», τόνισε μεταξύ άλλων ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου αναφερόμενος αργότερα στην περίπτωση της Σωληνουργεία Κορίνθου.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2018 ο Όμιλος είδε αύξηση του κύκλου εργασιών στα 4,4 δισ. ευρώ από 3,72 δις το 2017 και προσαρμοσμένα EBITDA 317 εκατ. ευρώ από 284 εκατ. Για το 2019 αν και η διοίκηση απέφυγε να δώσει guidelines σημείωσε πως «μέλημα μας είναι η αύξηση της κερδοφορίας και του RoE». Τόνισε δε ότι η επιτυχής αναχρηματοδότηση σε μεγάλο μέρος του δανεισμού του ομίλου πέρυσι με πολύ καλύτερα επιτόκια βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Θωμαδάκης και η διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων κα Σοφία Ζαϊρη ανέπτυξαν κατά την παρουσίαση τις παρεμβάσεις που έγιναν στις εταιρείες του ομίλου που βοήθησαν στο μετασχηματισμό και τη στροφή της παραγωγής προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας με στόχευση κυρίως τις αγορές του εξωτερικού.

Μάλιστα στο αλουμίνιο, απ’ το περασμένο φθινόπωρο τρέχει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ που αφενός θα βοηθήσει απ’ την επόμενη χρονιά να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα των τελικών προϊόντων κατά 20% και των ενδιάμεσων κατά 50% και αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα ώστε ο όμιλος να διευρύνει την προϊοντική του γκάμα.

Η τελευταία θα τον βοηθήσει, όπως εκτίμησε ο κ. Θωμαδάκης, να εκμεταλλευθεί σημαντικές τάσεις που διαμορφώνονται τόσο στην αυτοκινητοβιομηχανία όσο και στην συσκευασία, η οποία «θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση πλαστικού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

[more]

Στον κλάδο χαλκού που επλήγη από την καθίζηση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, έγιναν επενδύσεις στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η μονάδα να δουλεύει παράγοντας σωλήνες ειδικών προδιαγραφών, ενώ η θυγατρική Sofia Med στράφηκε σε ειδικά κράματα χαλκού που χρησιμοποιούνται σε hi end τεχνολογικά προϊόντα.

Άλλωστε, με βάση τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της ΕlvalHalcor που ανακοινώθηκαν χθες, η εισηγμένη σημείωσε αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 2,7% στα προϊόντα αλουμινίου και κατά 5,7% στα προϊόντα χαλκού. Παράλληλα, το κόστος χρηματοδότησης υποχώρησε από τα 8,6 στα 6,57 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 4,5 εκατ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στη λογιστική και μη λειτουργική αποτίμηση των αποθεμάτων των μετάλλων καθώς τα κέρδη αποθεμάτων διαμορφώθηκαν φέτος σε 0,7 εκατ. έναντι κερδών 8 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στον κλάδο του χάλυβα η ανάκαμψη, όπως είπε ο κ. Θωμαδάκης, ήταν πιο έντονη με το 75% της παραγωγής να εξάγεται. «Επιμείναμε σε επενδύσεις ώστε να καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην περιοχή», σημείωσε.

Όπως είπε οι νέοι φούρνοι στις μονάδες της ΣΙΔΕΝΟΡ Θεσσαλονίκης και της Μαγνησίας περιόρισαν σημαντικά το κόστος της ενέργειας, ενώ η στροφή στην παραγωγή ειδικών προϊόντων χάλυβα βοήθησε στις μεγάλες εξαγωγές μέσω Δούναβη προς τη Δυτική Ευρώπη. Τα έσοδα απ’ τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έφθασαν πέρυσι τα 917 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 74 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο κ. Θωμαδάκης όσο και η κα Ζαϊρη στάθηκαν επίσης στην καλή πορεία της Σωληνουργεία Κορίνθου, που πέρυσι κατέγραψε ρεκόρ τζίρου στα 470 εκατ. ευρώ (από 295 εκατ. το 2017) και EBITDA 26 εκατ. ευρώ. «Η εταιρεία έχει παρουσία σε πάνω από 45 χώρες και πλέον έχει αναδειχθεί στους προτιμώμενους προμηθευτές απ’ τις πετρελαϊκές εταιρείες», υπογράμμισε η κα Ζαϊρη.

Όπως σημείωσε η διοίκηση με την επένδυση που έγινε το διάστημα 2014 – 2016 στο εργοστάσιο της Θίσβης η εταιρεία μπήκε δυναμικά στον κλάδο των υποθαλάσσιων αγωγών. Μάλιστα πέρυσι ολοκληρώθηκαν τα πρώτα offshore έργα. Στα καλώδια ξεχωρίζουν επενδύσεις, για παραγωγή υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης. Ο κύκλος εργασιών το 2018 αυξήθηκε στα 472 εκατ. ευρώ και τα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Θωμαδάκης στάθηκε επίσης στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι απ’ τα βασικά για τη βιομηχανία. Όπως σημείωσε η διετής σύμβαση που συνήφθη πρόσφατα με τη ΔΕΗ απέτρεψε τυχόν αρνητικές εξελίξεις καθώς διασφαλίζει την προμήθεια ρεύματος «σε αποδεκτά επίπεδα». Εν τούτοις στην Ιταλία και την Ισπανία, που σήμερα βρίσκονται οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Βιοχάλκο, το κόστος είναι ακόμα πιο φθηνό, σημείωσε ο κ. Θωμαδάκης. Σημαντική επίσης είναι η δραστηριότητα στο χώρο των ακινήτων.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Στέλιου Μορφίδη)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή