Aυξήθηκε 7,5% το α’ εξάμηνο η κατανάλωση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

    Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τις πιστώσεις προς τον οργανισμό να ενισχύονται κατά 38 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τη μείωση της δαπάνης κατά 27,5 εκατ. ευρώ, εκτίναξαν το clawback του πρώτου εξαμήνου.

    Αυτό αναφέρει ανάλυση του Γιώργου Σακκά στο healthmag.gr

    Η «απαλλαγή» του ΕΟΠΥΥ από το βάρος των νοσοκομειακών φαρμάκων μπορεί να έχει βάλει σε μία τάξη τη διαδικασία εξοφλήσεων του οργανισμού από την άλλη μεριά, όμως αυτό δεν άλλαξε σε τίποτα τις υψηλές πιστώσεις προς τον οργανισμό, με τα ΦΥΚ μάλιστα να σημειώνουν άνοδο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης του πρώτου εξάμηνου, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥδιακίνησαν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, φάρμακα αξίας περίπου 390 εκατ. ευρώ, έναντι 492 εκατ. ευρώ πέρυσι. Πέρυσι όμως, στα διακινούμενα φάρμακα περιλαμβάνονταν και νοσοκομειακά, τα οποία λάμβαναν οι ασθενείς με το παραπεμπτικό «στερείται», που εξέδιδαν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί.

    Ανελαστική η δαπάνη

    Τα νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία διακινήθηκαν πέρυσι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως καταγράφηκαν και στον απολογισμό που παρουσίασε ο προηγούμενος πρόεδρος κ. Κοντός, ήταν της τάξης των 129 εκατ. ευρώ. Άρα πέρυσι για μη νοσοκομειακά ΦΥΚ, δηλαδη για τα ονομαζόμενο φάρμακα 1Β, ο οργανισμός θα έπρεπε να καταβάλλει 363 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αντίστοιχα το ποσό αυτό εκτιμάται κατά περίπου 27 εκατ. ευρώ υψηλότερα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της αγοράς φαρμάκου όσο και εκπροσώπων της Δημόσιας Υγείας,  η εν λόγω δαπάνη για ακριβά φάρμακα θεωρείται ανελαστική. Τα φάρμακα αυτά τα οποία διακινούνται μέσα από το δίκτυο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς και η διαδικασία συνταγογράφησή τους δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

    Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

    Αυτό λοιπόν που επισημαίνεται προκειμένου οι εν λόγω δαπάνες να εξορθολογιστούν όσο αυτό είναι δυνατόν, είναι ότι θα πρέπει αφενός να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαδικασίες της επιτροπής διαπραγμάτευσης, αφετέρου να υιοθετηθούν συνολικά μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας σχετική δέσμη 7 μέτρων (εδώ).

    Αξίζει εδώ να επαναλάβουμε την πορεία της συνταγογράφησης κατά το πρώτο εξάμηνο και στα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία της ΚΜΕΣ (εδώ).

    Αυξημένη η συνταγογράφηση

    [more]

    Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με τα στοιχεία τα οποία είχε παραθέσει στο τελευταίο απολογισμό του ΕΟΠΥΥ ο κ. Κοντός, αποδεικνύεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ από τη συνταγογράφηση που εκτελέστηκε από τα ιδιωτικά φαρμακεία ήταν αυξημένη κατά 11 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε στα 958 εκατ. ευρώ έναντι 947 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά λοιπόν μόνο από τα δίκτυα ιδιωτικών φαρμακείων και φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, προκύπτει αύξηση της δαπάνης κατά 38 εκατ. ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί ως ένα βαθμό και το αυξημένο clawback για το πρώτο εξάμηνο, το οποίο διαμορφώθηκε στα περίπου 210 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 153 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η αύξηση του clawback δικαιολογείται επίσης και από το γεγονός ότι πέρυσι για το πρώτο εξάμηνο ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός δαπάνης ήταν 1 δις. ευρώ, ενώ για φέτος είναι 972,5 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 27,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

    Η δε αύξηση της δαπάνης στα ιδιωτικά φαρμακεία έχει να κάνει και με την αύξηση της συνταγογράφησης. Ειδικότερα φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο η συνταγογράφηση έφτασε τις 98.035.787 συσκευασίες φαρμάκων, έναντι τις 97.712.918 συσκευασίες που συνταγογραφήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2015 και τις 89.630.219 συσκευασίες φαρμάκων του α’εξαμήνου του 2014.
    Συνολικά λοιπόν για το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι πιστώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκαν στα περίπου 1,35 δις. ευρώ έναντι 1,31 δις. ευρώ πέρυσι.

    Τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

    Στη χώρα μας λειτουργούν 28 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με στόχο την  κάλυψη των ασθενών σε πλήρως αποζημιούμενα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και ειδικών φαρμάκων για παθήσεις με μηδενική συμμετοχή, ανεξαρτήτως του δικτύου χορήγησής τους. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη λίστα του οργανισμού δια μέσω του δικτύου κυκλοφορούν364 σκευάσματα.

    Το 2014 η δαπάνη για αυτά τα φάρμακα αφορούσε σε 841.794.191 ευρώ (εκ των οποίων τα 206.417.099 ευρώ, νοσοκομειακής χρήσης) ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 αφορά σε 492.827.393 ευρώ (εκ των οποίων 129.201.996 ευρώ, νοσοκομειακής χρήσης).

    850 εκατ. οι πωλήσεις

    Για το 2015 εκτιμάται ότι συνολικά οι πωλήσεις φαρμάκων από το συγκεκριμένο δίκτυο ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ αν και από τις φαρμακευτικές εταιρείες  οι σχετικές αναφορές κάνουν λόγο για περίπου 750 εκατ. ευρώ μαζί με τα σκευάσματα για νοσοκομειακή χρήση. Διευκρινίζεται ότι το 2015 υπήρξε η επίδραση της έκδοσης 3 Θετικών Καταλόγων με νέες δραστικές ουσίες που εκδόθηκαν εντός του 2014 που εισήγαγαν 76 νέες δραστικές ουσίες σε καθεστώς αποζημίωσης. Παράλληλα και φέτος, έχουμε ήδη δύο νέες θετικές λίστες και εκτιμάται πως με βάση και την πορεία του εξαμήνου η αξία των ΦΥΚ θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ.

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ healthmag.gr
    [/more]

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή