«Μπάχαλο» με το τουρκικό άρμα Altay: Το ανακοίνωσε ο Ερντογάν το 2019, αλλά μόλις τώρα βρήκε… κινητήρα

Με κινητήρες και σύστημα μετάδοσης άλλο από αυτό για το οποίο είχε σχεδιαστεί, αναμένεται να εφοδιαστεί το τουρκικό άρμα μάχης Altay, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδια του Ερντογάν για την άμυνα της Τουρκίας, αλλά πλέον καταφεύγει σε λύσεις ανάγκης.

Το Altay αρχικά σχεδιάστηκε για να εφοδιάζεται με τον γερμανικό κινητήρα MTU και το σύστημα μετάδοσης κίνησης RENK, ωστόσο, οι περιορισμοί στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων που το Βερολίνο έθεσε λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία, κατέστησαν αδύνατη αυτή την προοπτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας, η τουρκική εταιρία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων BMC υπέγραψε συμφωνίες τις νοτιοκορεάτικες εταιρίες Doosan και S&T Dynamics για την προμήθειες κινητήρα και συστήματος μετάδοσης κίνησης για το Altay, η ολοκλήρωση του οποίου έχει πάει πολύ πίσω.

Πιο μεγάλος και πιο αδύναμος κινητήρας

Συγκεκριμένα, το Defense News σημειώνει ότι ο νοτιοκορεατικός κινητήρας είναι χαμηλότερης ισχύος από τον αντίστοιχο γερμανικό και με μειωμένη ροπή κάτι που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κινητικότητα του τουρκικού άρματος μάχης. Επίσης, είναι σχεδιασμένος για άρμα μάχης δέκα τόνους ελαφρύτερο από το Altay.

Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο κινητήρας είναι μεγαλύτερος σε διαστάσεις από τον αντίστοιχο γερμανικό και 700 κιλά βαρύτερος κάτι που θα απαιτήσει εκτεταμένη ανασχεδίαση του τουρκικού άρματος μάχης, όπερ σημαίνει νέες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.

Σημειώνεται ότι το 2019 το γραφείο της Τουρκίκης Προεδρίας είχε συμπεριλάβει το Altay ως μέρος των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας για το 2020, ωστόσο, στο έγγραφο για το 2021 δεν υπάρχει καμία αναφορά στο άρμα, ούτε, προφανώς, πότε θα μπει σε υπηρεσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή