Μπάιντεν εναντίον Πούτιν: Η σύγκρουση έχει και δεύτερο γύρο – Η απειλή της ευρασιατικής ηγεμονίας, ο ρόλος της Κίνας και η «σφήνα» της Τουρκίας

Πούτιν Μπάιντεν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε απλώς στον Τζο Μπάιντεν «καλή υγεία», στην συνέχεια τον κάλεσε «να μιλήσουν live» αλλά… όχι το Σαββατοκύριακο γιατί θα λέιπει για weekend, και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο «μη αναστρέψιμης φθοράς» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Μεντβέντεφ: Ο χρόνος δεν φέρθηκε καλά στον Μπάιντεν…

Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος πλέον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας: «Ο χρόνος δεν φέρθηκε καλά στον Τζο Μπάιντεν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «κάποτε, έδινε την εντύπωση λογικού ανθρώπου».

Προηγουμένως η Μόσχα είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Ουάσιγκτον σε μια κίνηση άνευ διπλωματικού προηγουμένου και λίγη ώρα αργότερα, συριακές εφημερίδες και τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Ρωσία στέλνει ερευνητικά πλοία συνοδεία πολεμικού στόλου για έρευνες πετρελαίου φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Ταρτούς.

Τα μηνύματα και οι κινήσεις αυτές οριοθετούν και το πλαίσιο στο οποίο ξεκινά ο περίφημος, νέος Ψυχρός Πόλεμος μετά την δήλωση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος».

Το δόγμα Μπάιντεν κόντρα στην “ευρασιατική ηγεμονία”

Είναι ένας «πόλεμος» που, κατά τους διπλωματικές αναλυτές έχει μια σαφή και, εδώ και καιρό, δεδηλωμένη, αφετηρία: Την στρατηγική επιλογή του Μπάιντεν να οξύνει την αντιπαράθεση κατ’ αρχάς με την Ρωσία και, στην συνέχεια με την Κίνα, προκειμένου να «επανιδρύσει» την αμερικανική κυριαρχία στην Δύση, να «δέσει» την συμμαχία με την Ευρώπη στους όρους της Ουάσιγκτον και να επαναφέρει σε αναβαθμισμένο ρόλο το ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την επιλογή που περιογράφεται και ως αμερικανικό ανάχωμα στην «ευρασιατική ηγεμονία». Και η μάχη, κατά τις ίδιες πηγές, διαγράφεται μακρά και σκληρή σε δυο επίπεδα:

  • Το πρώτο επίπεδο είναι το τερέν των μετά-πανδημίας παγκόσμιων οικονομικών και στρατιωτικών συσχετισμών. Εκεί, η Αμερική υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει πάση δυνάμει να ανακόψει ένα νέο δίδυμο επιρροής, το οποίο θα συγκροτείται από την οικονομικά πιο αδύναμη αλλά στρατιωτικά ισχυρή Ρωσία και από την Κίνα της εκρηκτικής ανάπτυξης και των φιλοδοξιών να γίνει – σε ορίζοντα ακόμη και δεκαετίας – η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ.

Σ’ αυτήν την επιδίωξη, ο ένας βραχίονας είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Ο έτερος, που οι ΗΠΑ φιλοδοξεί να μετατρέψει σε νέο «μίνι ΝΑΤΟ», είναι η συμμαχία Quad, το λεγόμενο και «νότιο τόξο». Στην Quad μετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, και στόχος της Ουάσιγκτον – όπως ήδη έχει διαφανεί από την μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ και Ινδίας τον περασμένο μήνα – είναι να την ενισχύσει και να την μετατρέψει σε ισχυρό όπλο άσκησης πίεσης προς την Κίνα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, ο διπλωμάτης και ειδικός αναλυτής Γιογκές Γκούπτα, ο Μπάιντεν επιδιώκει να εντείνει την πίεση προς την Κίνα στρατεύοντας δίπλα στις ΗΠΑ τους παλαιούς συμμάχους και εταίρους της.

Η Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Τουρκίας

  • Το δεύτερο μέτωπο είναι το γεωπολιτικό τερέν της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. Εκεί, η Ρωσία έκανε ισχυρά βήματα διείσδυσης στην εποχή της θητείας Τραμπ, έχει αποκτήσει ισχυρά πατήματα στην Συρία, η συμμαχία συμφέροντος της Μόσχας με την Τουρκία λειτουργεί παρά τις τάσεις ημι-ανεξαρτησίας του Ερντογάν, και το Ιράν βρίσκεται πάντοτε δίπλα ως το δυνάμει μεγάλο «εργαλείο».

Αυτόν τον εύθραυστο μεν, στρατηγικά κομβικό δε άξονα Μόσχας, Αγκυρας και Τεχεράνης ο Τζο Μπάιντεν θέλει να τον σπάσει το συντομότερο δυνατό. Και, σε ό,τι μας αφορά, πέρα από την μετωπική σύγκρουση με την Ρωσία, το ερώτημα είναι εάν στην αμερικανική στρατηγική περιλαμβάνεται και τακτική κατευνασμού και προσεταιρισμού της Τουρκίας προκειμένου να διαρραγεί το επικίνδυνο για την Ουάσιγκτον γεωπολιτικό τρίγωνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή