Μπάιντεν : Ενας νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο Πούτιν δεν δέχτηκε πρόσκληση στον Λευκό Οίκο

Μπάιντεν Πούτιν

Ολα τα μείζονα γεωπολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά θέματα άνοιξαν στην συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στην Γενεύη, από την οποία σε πρώτο χρόνο δείχνει να προκύπτει εύθραυστη ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας πρέπει να είναι σταθερές και προβλέψιμες και σημείωσε ότι ήταν σημαντικό να πραγματοποιηθεί η τετ α τετ συνάντηση με τον Πούτιν. “Το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό και θετικό”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά διαβεβαίωσε ότι προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

“Δεν θα ανεχτούμε απόπειρες αποσταθεροποίησης”

“Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε”, τόνισε ο Μπάιντεν.

“Έκανα όσα είχα πει” στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μπάιντεν δήλωσε στον Πούτιν ότι η ατζέντα του δεν είναι κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι κατέστησε σαφές στον Πούτιν ότι θα συνεχίσει να θέτει στο τραπέζι τα θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επίσης έθεσε το ζήτημα δύο “λανθασμένα” καταδικασθέντων Αμερικανών πολιτών, των Wheland και Reed. “Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;” διερωτήθηκε.

Διάλογος για την σταθερότητα στον έλεγχο όπλων

Συνεχίζοντας, ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία να ξεκινήσει ένας διμερής διάλογος για τη σταθερότητα στον έλεγχο όπλων.

Ακόμη, ο Μπάιντεν τόνισε πως στις συζητήσεις με τον Πούτιν αφιερώθηκε πολλή ώρα στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ενώ πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανέφερε επίσης ότι συζήτησε για να βεβαιωθεί ότι η Αρκτική είναι ελεύθερη ζώνη ενώ εξέφρασε και την αμετάκλητη δέσμευση των ΗΠΑ για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης και τις ανησυχίες του όσον αφορά την Λευκορωσία.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπήρξαν διαφωνίες αλλά όχι σε έντονο κλίμα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ακόμη πως οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου “υποβαθμίζουν” τη θέση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. “Πώς θα ήταν αν είχαμε εμπλακεί σε δραστηριότητες στις οποίες έχει εμπλακεί εκείνος (ο Πούτιν); Υποβαθμίζεται η θέση μιας χώρας που προσπαθεί απεγνωσμένα να διασφαλίσει ότι διατηρεί τη θέση της ως μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.”

Ο Πούτιν δεν πήρε πρόσκληση στον Λευκό Οίκο

Ο Πούτιν, ο οποίος προχώρησε πρώτος σε δηλώσεις, είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να υπάρξει αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι δεν ένιωσε καμία πίεση στη διάρκεια των συζητήσεων του με τον Μπάιντεν και πως δεν υπήρχε εχθρότητα ανάμεσα τους, ωστόσο -όπως γνωστοποίησε- δεν δέχθηκε πρόσκληση από τον ομόλογο του να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή