Μπάιντεν-Πούτιν: Τέσσερα συν ένα συμπεράσματα από την πολυαναμενόμενη συνάντηση της Γενεύης και τι σημαίνουν για το μέλλον

Παρότι διήρκεσε λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν και παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας προτίμησαν τους μονολόγους αντί για μια κοινή συνέντευξη τύπου, η ιστορική πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε στην ιστορία.

Το τι επιτεύχθηκε με τη συνάντηση αυτή θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί κάποιος να καταλήξει σε μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με τις συνέπειες της συνάντησης, αλλά και την από τούδε στρατηγική των δύο χωρών έναντι της άλλης.

1. Καμία σχέση με την περίοδο Τραμπ

Κατά την -κατά πολλούς μοιραία- συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στο Ελσίνκι, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δημοσίως δηλώσει ότι αποδέχεται την διαβεβαίωση του Ρώσου ομολόγου του, ότι δεν είχε υπάρξει ρωσικός «δάκτυλος» στην αμερικανική πολιτική σκηνή και ιδίως στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Τραμπ στη συνέχεια είχε προσπαθήσει να διορθώσει τη δήλωσή του, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν, παρότι τόνισε ότι ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση σε ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εμπλοκή της Μόσχας στα εσωτερικά της Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να είναι ιδιαίτερα σαφής για τι δεν θα ανεχτεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες, παραδέχθηκε ότι αυτό ίσως δεν ικανοποιήσει πολύ κόσμο, ωστόσο, ο τόνος και οι δηλώσεις του πόρρω απέχουν από τον Τραμπ.

2. Οι δύο ηγέτες δεν θέλουν κλιμάκωση

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν φάνηκαν διατεθειμένοι να στείλουν το μήνυμα ότι ΗΠΑ και Ρωσία, παρά τις τεράστιες διαφορές τους, δεν επιδιώκουν να βρίσκονται σε συνεχή τριβή, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που μια τέτοια κατάσταση εγκυμονεί. Ωστόσο, και οι δύο πορόεδροι φάνηκαν διστακτικοί στο να πουν αν μετά τη συνάντησή τους η κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθεί.

 

Μάλιστα, ο Μπάιντεν σχεδόν τσακώθηκε με την δημοσιογράφο του CNN, στην οποία δήλωσε ενοχλημένος ότι ποτέ δεν είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι το Κρεμλίνο θα αλλάξει συμπεριφορά, αλλά ότι η συμπεριφορά θα αλλάξει όταν ο υπόλοιπος κόσμος δείξει στη Μόσχα ότι η επιρροή της και η θέση της μειώνεται.

3. Δεν υπάρχει… αγάπη

Ο Τζο Μπάιντεν περιέργαψε τα αποτελέσματα της συνάντησης με μια έκφραση από τα νιάτα του: «Δεν βρισκόμαστε σε μια στιγμή kumbaya*, όπως λέγαμε στη δεκαετία του ’60, όπου αγκαλιαζόμαστε και αγαπιώμαστε όλοι μαζί», ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με αυτή του Ψυχρού Πολέμου, αν και διευκρίνισε ότι έχει την αίσθηση ότι και ο Πούτιν δεν θα ήθελε μια τέτοια κατάσταση.

4. Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κρίνουν πολλά

Όταν ο Πούτιν ρωτήθηκε για τον Ναβάλνι, απάντησε αναφερόμενος στην εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου και στο γεγονός ότι μια γυναίκα πυροβολήθηκε από την αστυνομία χωρίς να απειλεί τη σωματική ακεραιότητα κάποιου. Ήταν η «ναι, αλλά και εσείς καταπιέζετε τους μαύρους» -αναπόφευκτη- στιγμή για τον Πούτιν και ο Μπάιντεν απάντησε ενοχλημένος ότι είναι άλλο πράγμα ένας όχλος να εισβάλει στο Κογκρέσο με αφορμή τις ψευδείς ειδήσεις περί «κλοπής» των εκλογών και άλλο πράγμα να γίνονται διαδηλώσεις επειδή μια αυταρχική κυβέρνηση περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Πάντως, το ζήτημα των δικαιωμάτων θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης των δύο χωρών στο μέλλον και ίσως είναι αυτό που θα βαρύνει τελικά για την εξέλιξη των σχέσεων Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Η έξυπνη απόφαση Μπάιντεν

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Μπάιντεν και του Λευκού Οίκου να μην υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν αποδείχθηκε έξυπνη, βλέποντας την κοινή συνέντευξη Πούτιν-Τραμπ. Μπορεί οι δύο πρόεδροι να επιδώθηκαν σε μονολόγους και να είχαν μεγαλύτερη άνεση για… τρίπλες, ωστόσο, το φορμάτ των χωριστών συνεντεύξεων ευνόησε τον Μπάιντεν, ο οποίος φάνηκε να μην κάνει καμία υποχώρηση έναντι του Πούτιν, ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο και, παράλληλα, επέτρεψε την καλύτερη ανίχνευση των προθέσεων και στόχων του κάθε ηγέτη.

*αναφορά στο ομώνυμο τραγούδι, που είχε χρησιμοποιηθεί από τους χίπις ως τραγούδι αγάπης και συμφιλίωσης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή