Bank of America: «Θα σκάσει νέα φούσκα, πουλήστε τις μετοχές»

Στο «γαϊτανάκι» της τραπεζικής κρίσης που εμφανίστηκε μετά την χρεοκοπία τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, την κατάρρευση της Credit Suisse και τον κίνδυνο να «σκάσει» και η Deutsche Bank, αναλυτές της Βank of America, κρούουν τον κώδωνα για νέα φούσκα και καλούν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε πώληση μετοχών.

Οι αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett επισημαίνουν ότι τα money market funds αποτελούν το νέο «καυτό» περιουσιακό στοιχείο. Όπως αναφέρουν, τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε αυτά τα funds έχουν πλέον ξεπεράσει τα 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι, δηλαδή, αυξημένα κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ανέτρεξαν, επίσης, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ροές σε μετρητά από τον Μάρτιο του 2020, διαπιστώνοντας τη μεγαλύτερη εισροή σε διάστημα έξι εβδομάδων προς τα αμερικανικά ομόλογα (treasuries) που υπήρξε ποτέ. Ταυτόχρονα, κατέγραψαν και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, από τον Οκτώβριο του 2022.

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν συνέχεια τα επιτόκια

Όπως σημειώνουν σύμφωνα με το Bloomberg, τις τελευταίες δύο φορές που αυξήθηκε το ενεργητικό στα money market funds -το 2008 και το 2020-, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια. Ο Hartnett λατρεύει το ρητό, «οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται, όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να πανικοβάλλονται» και σημείωσε ότι άνοδος του δανεισμού από το εργαλείο εκτάκτου ανάγκης της Fed καταγράφεται ιστορικά περίπου την περίοδο που σημειώνεται ένα μεγάλο χαμηλό στα χρηματιστήρια.

Υπάρχει μια διαφορά αυτή τη φορά, στο ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικότητα και ότι οι αγορές εργασίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες βιομηχανικές χώρες, παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Η ομάδα της Bank of America μέτρησε 46 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, μεταξύ άλλων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μετά τη διάσωση της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα.

Η ιστορία, σύμφωνα με την ομάδα της BofA, λέει στους επενδυτές να πουλάνε την τελευταία αύξηση των επιτοκίων. «Οι αγορές πίστωσης και τα χρηματιστήρια είναι πολύ άπληστοι για μειώσεις επιτοκίων, δεν φοβούνται αρκετά την ύφεση», λένε. Εξάλλου, όταν οι τράπεζες δανείζονται από τη Fed σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μικρότερο δανεισμό και αυτό οδηγεί σε λιγότερη αισιοδοξία για τις μικρές επιχειρήσεις, που τελικά χτυπά στην αγορά εργασίας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή