«Μπαζούκα» 40 δις ευρώ για την στήριξη της οικονομίας – Γιατί δεν θα χρειαστεί νέα λιτότητα για να καλυφθούν τα ελλείμματα

Ταμέιο Ανάκαμψης
Η σημαία της Ευρωπαικής Ενωσης κυματίζει απέναντι από τον Παρθενώνα, Αθήνα, Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις το ποσό που θα δαπανήσει ο κρατικός κορβανάς για να στηρίξει την οικονομία – με δημοσιονομικά μέτρα και με ενίσχυση της ρευστότητας– θα αγγίξει τη διετία 2020-21, τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό προέρχεται από τα διαθέσιμα του δημοσίου και χρηματοδοτείται κυρίως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί δημοσιονομική υπέρβαση και σε άλλες εποχές θα είχε ήδη αρχίσει η συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί και τι περιοριστικά μέτρα χρειάζονται για επανέλθει ο κρατικός προϋπολογισμός στα επίπεδα πριν την πανδημία και να περιοριστούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ακόμη και τώρα από ορισμένες πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα.

“Η ανάπτυξη, και όχι η λιτότητα, θα καλύψουν τα ελλείμματα”

Όμως το οικονομικό επιτελείο δια στόματος Χρήστου Σταϊκούρα αποκλείει τη λήψη περιοριστικών μέτρων για να καλυφθεί η υπέρβαση. «Η κάλυψη θα είναι από την ανάπτυξη και όχι από μέτρα λιτότητας», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Σταϊκούρας. Και στην ανάπτυξη αναμένεται να συμβάλλουν:

  • Η μεγαλύτερη καταναλωτική δαπάνη με το άνοιγμα της αγοράς, αφού και οι καταθέσεις την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκαν κατά 21-22 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Τα αυξημένα σε σχέση με πέρυσι έσοδα από τον τουρισμό. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 40-50% σε σχέση με το 2019, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 τα έσοδα φέτος θα είναι διπλάσια και θα ξεπεράσουν τα 8-9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιούλιο οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Η χρηματοδότηση με τις προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολογίζονται από το οικονομικό επιτελείο σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών εξέφρασε τη βεβαιότητα  ότι «μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα θα εισπράξει τις πρώτες προκαταβολές».
  • Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, επίσης από το Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι η έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας θα γίνει τον Ιούνιο και οι πρώτες εκταμιεύσεις θα έρθουν τον Ιούλιο.

Η πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών ότι η κάλυψη της υπέρβασης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους θα προέλθει από την ανάπτυξη επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις μεγάλων επενδυτικών οργανισμών. Όπως γράφουν οι Financial Times  το ελληνικό σχέδιο έλαβε διθυραμβικές κριτικές στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του, και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης από εκείνη που δίνουν οι εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν.

Eκρηκτική ανάπτυξη βλέπουν Morgan Stanley και S&P

Η πρόβλεψη της Morgan Stanley δίνει αύξηση του ΑΕΠ κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη πενταετία, και η Standard& Poor’s ανεβάζει τον πήχη στις 18 ποσοστιαίες μονάδες, που θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επικεφαλής ευρωπαϊκών αναλύσεων της Morgan Stanley και της Standard & Poor’s θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί αναπτυξιακό «μπαζούκα» που η δυναμική του έχει υποτιμηθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – ένα «μπαζούκα» που, όπως αναφέρουν οι Financial Times, μπορεί να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα προσθέτοντας πόντους στο ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης πολύ πέραν των προβλέψεων που ήδη περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Όμως παρά τις πολύ θετικές προβλέψεις υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο θα είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα η απορρόφηση των κεφαλαίων και πόσο αποτελεσματικά θα δαπανηθούν αυτά τα κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει λάβει το υψηλότερο πακέτο ενίσχυσης σε σχέση πάντα με το ΑΕΠ περίπου 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ιταλία το υψηλότερο σε απόλυτους αριθμούς.

Καμία δημοσίευση για προβολή