“Μπινελίκια” στη συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών ! Που κατέληξε η έντονη η αντιπαράθεση. Τι είπε ο υπουργός

«Επι δύο ώρες μπινελικονόμασταν». Αυτή η… ασυνήθης  για περιγραφή του Χρήστου Σταϊκούρα έδωσε τον δραματικό χαρακτήρα της συνάντησης που είχε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών για την στήριξη των δανειοληπτών, τα επιτόκια και τις χρεώσεις των υπηρεσιών τους. Ωστόσο, εξέφρασε (ως όφειλε) την μερική ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε με έντονο τρόπο την δίωρη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  • «Επι δύο ώρες μπινελικονόμασταν» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη».

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με το σχέδιο που θα προωθηθεί:«Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή η συζήτηση κακή, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί (σ.σ. οι διοικήσεις των τραπεζών)».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η επόμενη συνάντηση ενώ σημείωσε ότι επίδομα 600 ευρώ θα πάρουν μόνο οι ένστολοι αστυνομικοί και στελέχη του λιμενικού σώματος ενώ τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν επιδόματα εκτός έδρας και νυχτερινά.

Η πρόταση των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπορικές τράπεζες παρουσίασαν την πρότασή τους για κάλυψη του επιπλέον κόστους στις μηνιαίες δόσεις των εν λόγω στεγαστικών δανείων, η οποία δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος. Με άλλα λόγια στην ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών δεν θα συμμετέχει με χρηματοδότηση το ελληνικό δημόσιο, όπως ζητούσε από την αρχή του υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η πρόταση των τραπεζών που παρουσιάστηκε σήμερα έχει μια αρχική συναίνεση και από τον ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών (SSM), με την τελική, επίσημη έγκρισή της να αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα του υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών και την επιτάχυνση των εγκρίσεων των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού, από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια για αλλαγές. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα από νέες συναντήσεις που θα έχουν τα δύο μέρη του επόμενους 3-4 μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή