Μπλε με πράσινες βούλες το χρώμα της κυβέρνησης… Ποιόν αρχηγό κόμματος είπαν “τσαρλατάνο” και χαίρεται;

    Μπλε με πράσινες βούλες το χρώμα της κυβέρνησης...

     

    Μπλε με πράσινες βούλες το χρώμα της κυβέρνησης...Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε – πονηρά – από δημοσιογράφο στη Λαμία “ποιο χρώμα ταιριάζει με το μπλε” (της ΝΔ), προφανώς υπονοώντας με ποιο κόμμα θα προτιμούσε να συνεργαστεί κυβερνητικά, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία. Τότε ο πρωθυπουργός απάντησε:

    Το μπλε ταιριάζει με το μπλε (…) αλλά το μπλε είναι πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μια ανοιχτή παράταξη, η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη”

    Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αξιοποίηση από την κυβέρνησή του και το επιτελείο του Μαξίμου, στελεχών προερχόμενων από άλλους χώρους και κόμματα (π.χ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Άκης Σκέρτσος, Δημήτρης Τσιόδρας κλπ), αλλά και στην πολλάκις εκπεφρασμένη θέση του ότι, αν η ΝΔ επανεκλεγεί κυβέρνηση θα συνεχίσει την τακτική της πολιτικά διευρυμένης κυβερνητικής σύνθεσης.

    ***

    «Άγνωστος Χ»: “Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα”… Ένα ξεκάθαρο «όχι» σε προτάσεις συνεργασίας που οδηγούν σε παραλυσία είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημεiώνοντας την ανάγκη η χώρα να έχει μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ προχώρησε και σε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Μάιος είναι κοντά και φέρνει μια νέα άνοιξη με το διπλό μήνυμα νίκης που θα στείλουν οι πολίτες. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές για να τρέξει η Ελλάδα πιο γρήγορα μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για έναν πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» σημείωσε με έμφαση ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, ότι οι πολίτες δεν μπορεί να ψηφίσουν στα τυφλά και σημείωσε ότι στην πρώτη κάλπη οι πολίτες θα αποφασίσουν το κόμμα αλλά και τον πρωθυπουργό που θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία.

    ***

    «Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται». Μετά τη σαφή διαφοροποίησή του από την «γραμμή Ανδρουλάκη» σχετικά με τον πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε και νέα «μηνύματα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Έτσι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός απάντησε στην κριτική που δέχθηκε για την τοποθέτησή του, ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται, […] δεν είμαι από αυτούς που μπορείς να “φας” εύκολα, τέλεια και παύλα», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπω και το λόγο. Γιατί εγώ δίνω τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις και μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή, δίνω μια μάχη απόλυτης κριτικής σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση, με τις γραμμές του κόμματός μου και μέσα από τις τάξεις του κόμματός μου. Και πάω και παρά πολύ καλά. Συνεπώς δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση και τη θεωρώ και απολύτως υποτιμητική για εκείνον που την κάνει, για όποιον την κάνει, όχι για μένα».

    ***

    Η Ελλάδα βάζει στο τραπέζι τις υποδομές ηλεκτρικού δικτύου. Στο  Συμβούλιο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σήμερα Τρίτη (28/3) η ελληνική πρωτοβουλία για την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε υποδομές ηλεκτρικού δικτύου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

    Στις 24 Μαρτίου, η ελληνική πλευρά, υπέβαλε έγγραφο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο υποστηρίχθηκε από διψήφιο αριθμό κρατών-μελών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιμένοντας στη σημασία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ικανού να υποστηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.

    «Τα σύγχρονα δίκτυα θα οδηγήσουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουν την ηλεκτροδότηση των κτιρίων, των μεταφορών και της βιομηχανίας. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από αυτό που απαιτείται για ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικών εκπομπών», αναφέρει το ελληνικό non paper.

    ***

    Μεγαλύτερο το πλεόνασμα από τον στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4.215 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.816 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022 επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.966 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.962 εκατ. ευρώ ή 17,8% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.

    Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.750 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.066 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου.

    ***

    Η Άγκυρα… ψηφίζει Πεκίνο. Μόλις λίγα 24ωρα μετά το «πυρ» που δέχθηκε η Τουρκία από τον Μπομπ Μενέντεζ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (και) για τη στάση της στο ουκρανικό, η Άγκυρα επιχειρεί να… ξεγλυστρίσει, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς την… Κίνα.

    Έτσι, ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία, θεωρώντας ότι θα δημιουργήσει «θεμέλια για διαπραγματεύσεις», αλλά και υποστηρίζοντας ότι η Δύση προτίμησε να αγνοήσει το κινεζικό σχέδιο προκειμένου «να μην δώσει πίστωση εμπιστοσύνης στο Πεκίνο».

    ***

    Η Ρωσία επιμένει για τα πυρηνικά. Παρά τις αντιδράσεις της Δύσης και την προσφυγή της Ουκρανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία μοιάζει πλέον αποφασισμένη να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σε μια κίνηση που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, ο port parole της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και άλλων δυτικών χωρών στην προοπτική αυτή, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μια τέτοια αντίδραση σίγουρα δεν μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια της Ρωσίας», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξήγησε τα πάντα στις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξή του το Σάββατο. […] Δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσουμε σε αυτό».

    ***

    “Ατέλειωτος” ο πόλεμος στην «καρδιά» της Ευρώπης… Με τη Ρωσία να ξεκαθαρίζει ότι θα εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είναι προφανές ότι ο πόλεμος στην «καρδιά» της Ευρώπης δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.

    Την ίδια στιγμή, το Κίεβο συνεχίζει να δέχεται σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας και, σε δεύτερη φάση να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις εδάφη της χώρας, με το στόχο να είναι η ανακατάληψη και της Κριμαίας που πέρασε σε ρωσικά χέρια από το 2014 και την τότε κρίση στην Ουκρανία.

    ***

    Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε ο Τσίπρας. Ένα… παράπονο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι έξω πάει καλά, ενώ μέσα τον…  διαβάλλουν, για να προκαλέσει την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μιλώντας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ένα άρθρο προ 15νθημέρου (9/3/2023) του γαλλικού περιοδικού Le Point, με τίτλο «Ποιος Τσίπρας, ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία», δηλώνοντας ότι αιφνιδιάστηκε:

    «Σκεφτόμουν λοιπόν ότι έχω τη “δυστυχία” να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή και στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο πολιτικό ακτιβιστή και όχι μεταρρυθμιστή» είπε, χαμογελώντας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στο άρθρο του Le Point , ο συντάκτης αναφέρεται στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι ενώ είχε κάνει σημαία την ελάφρυνση ή τη διαγραφή του χρέους, όταν ήταν πρωθυπουργός, στη συνέχεια αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 σε βάρος των εργαζομένων. Και το κείμενο του Le Point καταλήγει με τον αρθρογράφο να διερωτάται «αν υπάρχει στη Γαλλία μια Αριστερά που στηρίξει τέτοιες μεταρρυθμίσεις».

    Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε δηκτικά: «Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στη μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. Άλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά», παραθέτοντας πρωτοσέλιδο του Le Point από το 2015. «Οι τσαρλατάνοι απέναντι στην Ευρώπη -Μια ιστορική μάχη», έγραφε τότε. Το Le Point είχε μάλιστα τα ονόματα Τσίπρας, Ιγκλέσιας, Μελανσόν, Λε Πεν, με φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. (Προφανώς ο κ. Τσίπρας τα πάει καλύτερα με τα αγγλικά απ’ ότι με τα γαλλικά…)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή