Bloody Mary:  Από που πήρε το όνομά του το cocktail; την  αιματοβαμμένη  βασίλισσα της Αγγλίας ή τον Χέμινγουει;  

    Το cocktail Bloody Mary έχει πολλούς «μύθους» να το συνοδεύουν.

      

     

    • Το όνομα του cocktail Bloody Mary, για πολλούς ιδανικό ποτό για τη συνοδεία ενός brunch ενώ για άλλους ένα απλό τοματόζουμο, έχει πολλούς «μύθους» να το συνοδεύουν. Σίγουρα όμως αυτός της Αιματοβαμμένης Βασίλισσας της Αγγλίας έχει τους περισσότερους πιστούς.  Ο χυμός ντομάτας, λένε, αντιπροσωπεύει το χυμένο αίμα, ενώ η βότκα, ένα «firewater», που συμβολίζει τα βάναυσα μέσα της βασίλισσας για την εκτέλεση των μαρτύρων. 

    Η Μαρία Α΄ του Οίκου των Τυδώρ  ήταν η καθολική βασίλισσα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από τις 19 Ιουλίου 1553 μέχρι και τον θάνατό της.  Κατά τη βασιλεία της διέταξε το κάψιμο στην πυρά περίπου 300 αντιφρονούντων προτεσταντών, αποκτώντας έτσι το προσωνύμιο Αιμοσταγής Μαρία (Bloody Mary).  Η προσπάθειά της για την αναβίωση του Καθολικισμού στη χώρα ανατράπηκε από την ετεροθαλή αδελφή και διάδοχό της, Ελισάβετ Α΄, την πιο έξυπνη και σημαντική βασίλισσα όλων των εποχών κατά πολλούς ιστορικούς.

    Η Μαρία Α΄ του Οίκου των Τυδώρ (Bloody Mary)

    Η Μαρία γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1516. Ήταν το μοναδικό παιδί του  Ερρίκου  Η’, ενός από τους μακροβιότερους βασιλείς της Αγγλίας  και της Αικατερίνης της Αραγονίας, κόρη Καθολικών Μοναρχών της Ισπανίας. Ο Ερρίκος είχε παντρευτεί σε ηλικία 18 ετών την Αικατερίνη όταν εκείνη έμεινε χήρα από τον αδελφό του Αρθούρο, πρίγκιπα της Ουαλίας. Επιθυμούσε διακαώς αρσενικό διάδοχο και αποφάσισε να διαζευχθεί την Αικατερίνη όταν αυτή γέννησε την Mary, ισχυριζόμενος ότι ο γάμος με τη χήρα του αδελφού απαγορευόταν από τη Βίβλο!!!. Αλλά το διαζύγιο χρειαζόταν παπική έγκριση, ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ ήταν αιχμάλωτος του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρόλου Ε΄, η Αικατερίνη ήταν θεία του Αυτοκράτορα και η παπική έγκριση δεν δόθηκε.

    O Eρρίκος διακόπτει τις σχέσεις της Αγγλίας με τη Ρώμη και ειδικότερα με την καθολική εκκλησία.  Η Μαρία δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδεχτεί τη διακοπή των σχέσεων, γιατί είχε ανατραφεί από την ευσεβή μητέρα της και ακολουθούσε πιστά τον Καθολικισμό. Το διαζύγιο σήμαινε τυπικά ότι η Μαρία δεν ήταν πια πριγκίπισσα και διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας, αλλά ένα νόθο τέκνο του βασιλιά από έναν «άκυρο» γάμο.

    Τον ίδιο χρόνο, ο Ερρίκος παντρεύεται την προτεστάντισσα Άννα Μπολέϋν με την οποία θα αποκτήσει ένα ακόμη τέκνο, την Ελισάβετ και έτσι η Μαρία θα αποκαλείται Lady. (Ούτε η  Άννα Μπολέυν  θα δώσει στον Ερρίκο τον άρρενα διάδοχο που ποθούσε. Το 1536 αποκεφαλίστηκε κατηγορούμενη άδικα για προδοσία και μοιχεία και αυτός παντρεύεται  την Τζέην Σέυμουρ, η οποία τού έδωσε τον πολυπόθητο γιο, τον Εδουάρδο. )

    Η «πόρνη του Βασιλιά» 

    Η Μαρία αναφερόταν πάντα στην μητριά της και νέα βασίλισσα ως η «πόρνη του Βασιλιά» και αντιπαθούσε την ετεροθαλή αδερφή της. Φοβόταν συνεχώς ότι ο πατέρας της σκόπευε να τη δολοφονήσει, για να «ξεμπερδεύει» με το μπελά της νόθας, καθολικής κόρης.

    Ο Ερρίκος πεθαίνει το 1547 και τον διαδέχεται ο 9χρονος γιός του, Εδουάρδος, που είχε αποκτήσει από την τρίτη σύζυγό του. Όταν ο ανήλικος και προτεστάντης Εδουάρδος πήρε την εξουσία, οι αυλικοί συνεργάτες του έδωσαν εντολή να καούν οι καθολικές εκκλησίες και να εξαφανιστούν τα σύμβολα του καθολικισμού.

    Η Μαρία παρακολούθησε τότε τον ετεροθαλή αδερφό της να καταστρέφει σταδιακά την πίστη της. Στις 6 Ιουλίου 1553, σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Εδουάρδος ΣΤ΄ πέθανε από φυματίωση. Ο Εδουάρδος απέκλεισε την Μαρία και την Ελισάβετ από την διαδοχή και όρισε διάδοχό του την λαίδη Τζέιν Γκρέυ, εγγονή μιας αδερφής του Ερρίκου Η΄. Στις 10 Ιουλίου του 1553 η Τζέιν Γκρέυ στέφθηκε βασίλισσα αλλά εννέα μόλις μέρες αργότερα, η Μαρία κατόρθωσε να ανατρέψει την κατάσταση. Η Τζέιν Γκρέυ καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε και η Μαρία ανακηρύχθηκε βασίλισσα.

    Ο γάμος με τον καθολικό πρίγκιπα Φίλιππο της Ισπανίας

    Η Μαρία στα  37 της χρόνια παντρεύτηκε τον καθολικό πρίγκιπα Φίλιππο της Ισπανίας, τον μετέπειτα Φίλιππο Β΄, στον καθεδρικό ναό του Winchester και ο Φίλιππος έγινε κι αυτός βασιλιάς της Αγγλίας, με πλήρη δικαιώματα, τουλάχιστον όσο εκείνη ζούσε. Στο πρώτο Κοινοβούλιο της Μαρίας, ο γάμος των γονέων της κηρύχθηκε έγκυρος, καταργήθηκαν οι θρησκευτικοί νόμοι του Εδουάρδου Η΄ και επανήλθε η αγαμία του κλήρου. Τρεις μήνες μετά, εξέχοντες Προτεστάντες εκκλησιαστικοί φυλακίστηκαν.

    Κατά την βασιλεία της  Άγγλοι έποικοι εγκαταστάθηκαν σε δημευμένα κτήματα της κεντρικής Ιρλανδίας. Τον Ιανουάριο του 1556 ο Κάρολος Ε΄ παραιτήθηκε και ο Φίλιππος έγινε βασιλιάς της Ισπανίας. Επέστρεψε στην Αγγλία τον Ιούλιο του 1557 για να πείσει την Μαρία να συμμετάσχει σε πόλεμο κατά της Γαλλίας. Η Μαρία ήταν πρόθυμη, οι σύμβουλοί της αντιδρούσαν, αλλά τελικά η συμμετοχή αποφασίστηκε.

    Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει η Αγγλία το Καλαί, την μόνη κτήση που της απέμενε στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο Φίλιππος θα μείνει στην Αγγλία για ένα χρόνο και θα επιστρέψει στην Ισπανία όταν η Μαίρη του ανακοινώνει ότι έχει μείνει έγκυος. Ήταν κοινό μυστικό ότι η βασίλισσα δεν περίμενε ποτέ παιδί. Η εγκυμοσύνη της ήταν στην πραγματικότητα όγκος και η υγεία της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.

    Η εκτέλεση όλων των αντιφρονούντων

    Από την ημέρα που έγινε βασίλισσα μέχρι και το θάνατό της, πέντε χρόνια μετά, η Μαρία θα διατάξει την εκτέλεση όλων των αντιφρονούντων καθώς είχε αποφασίσει να καθαρίσει την Αγγλία από τους αιρετικούς, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις τριακόσιες εκτελέσεις. Θα επαναφέρει τον μεσαιωνικό νόμο που επιτρέπει το θάνατο διά πυράς και η μυρωδιά καμένης σάρκας θα καλύψει όλη την Αγγλία. Τότε θα πάρει και το όνομα «Αιματοβαμμένη Μαρία».

    Στην πυρά θα κάψει και τον μεγαλύτερο εχθρό της, τον  Επίσκοπο Κράνμερ, που είχε ακυρώσει το γάμο του Ερρίκου με την Αικατερίνη.  Η Μαρία θα φυλακίσει τον Επίσκοπο στον Πύργο του Λονδίνου για δύο χρόνια. Αν και ο Επίσκοπος αποποιήθηκε την πίστη του έξι φορές, η Μαρία τελικά διέταξε να καεί. Η εκτέλεσή του θα εξοργίσει ακόμα και τους Καθολικούς που θεωρούσαν ότι ήταν παράνομη. Η Μαρία πλέον έχει καταντήσει ένας μισητός μονάρχης.

    Στα τελευταία της χρόνια η βασίλισσα ήταν σωματικό και ψυχικό ράκος. Κατά τη νεότητά της ήταν όμορφη  ενώ κατά το τέλος της ζωής της περιγράφεται από σύγχρονα της πρόσωπα ότι είχε εμφάνιση γηραιότερη από την πραγματική της ηλικία.  Υπέφερε από συχνές καταθλιπτικές περιόδους και η αντιδημοτικότητά της την βασάνιζε. Η κατάσταση της υγείας της Μαρίας επιδεινώθηκε περισσότερο με το χρόνο. Έπασχε από κρίσεις πυρετού, αϋπνία, πονοκεφάλους και δυσκολία στην όραση.

    Πεθαίνει στις 17 Νοεμβρίου του 1557 από καρκίνο της μήτρας ή των ωοθηκών και την διαδέχεται η ετεροθαλής αδερφή της, Ελισάβετ. Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελισάβετ θα καταφέρει να ενώσει την Αγγλία κάτω από μία πίστη, τον Προτεσταντισμό και θα κάψει ή εκτελέσει και εκείνη, αυτή τη φορά καθολικούς… .

    ………….

    Μύθοι των bars

    Σύμφωνα με μια άλλη δοξασία, το cocktail με το βαθύ κόκκινο χρώμα φτιάχτηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1920, στο δημοφιλές μπαρ του Παρισιού «Harry’s New York Bar», από τον μπάρμαν  Fernand Petiot. Αυτός σκέφτηκε να ρίξει στη βότκα που έπιναν οι ρώσοι εμιγκρέδες  που είχαν φτάσει στο Παρίσι μετά την Οκτωβριανή επανάσταση τοματοχυμό.

    «Harry’s New York Bar», Παρίσι

    Το όνομά του προήλθε από το σαλούν Bucket of Blood του Σικάγο. Σε αυτό, στις αρχές του 20ου αιώνα, γινόντουσαν αρκετοί καβγάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αίματα, τα οποία καθάριζε η σερβιτόρα του Mary! Ο Petiot είχε ακούσει την ιστορία και βάφτισε έτσι το ποτό.

    ***

    Τέλος, όπως ίσως γνωρίζουμε, ο  Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν φανατικός πότης και θαμώνας των μπαρ. Παρότι η ζωή του ήταν γεμάτη ταξίδια, πολέμους και περιπέτεια  εκείνος κάποτε είπε “Μην ασχοληθείτε με τις εκκλησίες, με τα κυβερνητικά κτίρια ή τις πλατείες της πόλης. Αν θέλετε να μάθετε για τον πολιτισμό μιας χώρας περάστε μια νύχτα σε ένα από τα μπαρ της.”

    Έρνεστ Χέμινγουεϊ, μεγάλος συγγραφές και… πότης

    Αν και αγαπημένο ποτό του  ήταν το dry martini, ο συγγραφέας είχε ιδιαίτερη αδυναμία και στα κοκτέιλ. Ο “μύθος” θέλει τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ να παραγγέλνει στον μπάρμαν του Ritz Hotel στο Παρίσι ένα ποτό που δε θα τον πρόδιδε στη σύζυγό του Μέρι Γουέλς, η οποία ήταν αρνητική στην κακή έξη του αγαπημένου της. Και λέγεται πως ο μπάρμαν, πράγματι, ανακάλυψε για χάρη του Χέμινγουεϊ ένα κοκτέιλ με βότκα και ντοματόζουμο, που είχε ακριβώς αυτή την ιδιότητα, να καλύπτει τα ίχνη της αναπνοής. Έτσι, το επόμενο βράδυ ειπώθηκε από τον συγγραφέα η θρυλική ατάκα που έδινε τα εύσημα στον μπάρμαν αλλά και στο ποτό το όνομά του: «Well done! Bloody Mary never smelled a thing!»

    Διαλέξτε όποιο μύθο θέλετε (σίγουρα εκείνος της αιματοβαμμένης βασίλισσας είναι ο επικρατέστερος ) και απολαύστε ένα παγωμένο bloody Mary, για την ώρα στο μπαλκόνι σας… μαζί με μπόλικη ανοιξιάτικη λιακάδα.

    Ο Ισπανός

     

    1. Δείτε τη σειρά: Mary Tudor | The First Queen of England: (απόσπασμα) https://www.youtube.com/watch?v=CEO_6U7mx74
    2. Ακούστε: Bloody Mary από τη Lady Gaga, άλμπουμ «Born this Way» του 2011 https://www.youtube.com/watch?v=63zSjR_nhNI
    3. Συνταγή για ένα κλασσικό bloody Mary: How to Make a Bloody Mary: https://www.youtube.com/watch?v=fMVuGUBs2cs

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή