Bloomberg: Μπροστά στον κίνδυνο «ενεργειακού σοκ» η Ευρώπη, λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Για κίνδυνο η Ευρώπη να υποστεί «ενεργειακό σοκ» μέσα στο επόμενο διάστημα, οπότε και θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου κάνει λόγο ένα εξαιρετικά έγκυρο ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η γηραιά ήπειρος κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα και ειδικά από diesel βρίσκεται η Ευρώπη. Το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε. και μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία διαγράφεται ένα νέο τοπίο. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι το εμπόριο ντίζελ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών ετησίως με τη Ρωσία και πρόκειται να σταματήσει τους επόμενους μήνες.

Οι νέες κυρώσεις

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ θα απαγορεύεται η παράδοση δια θαλάσσης σχεδόν όλων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου -συμπεριλαμβανομένου του καυσίμου τύπου ντίζελ- από τη Ρωσία, τον μοναδικό μεγαλύτερο εξωτερικό προμηθευτή της περιοχής. Καθώς ο χρόνος τελειώνει, εν μέσω μιας περιόδου ακραίας στενότητας της αγοράς, οι έμποροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραματικές περικοπές.

Οι συνδυασμένες εισαγωγές καυσίμου τύπου ντίζελ στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο – το οποίο επίσης απαγορεύει τις ρωσικές αποστολές – μειώθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αλλά τώρα πρόκειται να αυξηθούν ξανά, περίπου κατά περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τον υπόλοιπο Οκτώβριο, οι αφίξεις θα πρέπει να μειωθούν κατά περισσότερα από 5.000 βαρέλια κάθε μέρα από την 1η Νοεμβρίου έως την προθεσμία του Φεβρουαρίου που έχει θέσει η Ε.Ε. Οποιαδήποτε επιβράδυνση σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα έκανε τον τερματισμό της προμήθειας από τη Ρωσία το 2023 ακόμη πιο έντονο.

Δύσκολη η απεξάρτηση

Σε κάθε περίπτωση, η απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμων δεν θα είναι εύκολη. Η Γαλλία, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στην Ευρώπη, είχε πρόσφατα μειώσει τη δική της παραγωγή ντίζελ λόγω απεργιών στα διυλιστήρια πετρελαίου της και αναγκάστηκε να προμηθεύεται περισσότερα. Η εγχώρια παραγωγή στη Γερμανία, χώρα όπου η ζήτηση ντίζελ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη, κινδυνεύει επίσης επειδή το διυλιστήριο Schwedt πρόκειται να χάσει την πρόσβαση σε αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba.

Η ΕΕ αναμένεται να αντισταθμίσει τις ποσότητες με περισσότερες εισαγωγές από περιοχές παραγωγής όπως η Μέση Ανατολή. Αυτό συμβαίνει ήδη με τις εισαγωγές από άλλες χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδό τους τουλάχιστον από την αρχή του 2016, κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Πρόβλημα και για τη Ρωσία

Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερα, με την ανάπτυξη του γιγαντιαίου διυλιστηρίου Al-Zour του Κουβέιτ και των εγκαταστάσεων Jazan στη Σαουδική Αραβία. Η Κίνα προσφέρει επίσης περισσότερες εξαγωγές καυσίμων, ενισχύοντας ενδεχομένως τη συνολική προσφορά. Συνολικά, η προσφορά μπορεί να καταλήξει να είναι αρκετή για να καλύψει τις ρωσικές εισαγωγές.

Οι κυρώσεις θα αναγκάσουν επίσης τη Ρωσία να βρει νέους αγοραστές εκτός ΕΕ για τις εξαγωγές των καυσίμων της. Η χώρα στέλνει εκατομμύρια βαρέλια μιας πρώτης ύλης για την πετροχημική βιομηχανία που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βενζίνης, καθώς και πετρέλαιο μαζούτ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας και στη ναυτιλία. Ωστόσο, η προσφορά όλου αυτού του καυσίμου στην αγορά μπορεί να καταστεί εξαιρετικά πολύπλοκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή