Bloomberg: Η Ελλάδα έχει λόγους να ελπίζει ότι θα φύγει από τον “πάτο της Ευρώπης” – Η ανταμοιβή από τη διαχείριση της κρίσης

H προβολή που γίνεται στη χώρα μας μετά την έλευση της πανδημίας ξεπερνά κάθε προσδοκία. Αυτή την φορά το πρακτορείο Bloomberg και ο Φερντινάντο Τζουλιάνο γράφει χαρακτηριστικά:
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ένιωθαν ότι πλήρωναν αδίκως τα «σπασμένα» για τα προβλήματα της Ελλάδας. Με το πρώτο κύμα της πανδημίας όμως που ήδη «ξεφουσκώνει», είναι η σειρά των Ελλήνων να νιώθουν ενοχλημένοι».
  • «Η χώρα πέτυχε ένα από τα καλύτερα ρεκόρ του Covid-19 στην ΕΕ, χάρη στη γρήγορη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει lock down, αλλά και στη συμμόρφωση που επέδειξε ο λαός στους περιορισμούς», σημειώνει το άρθρο ενώ παραθέτει στοιχεία, συγκριτικά με άλλες χώρες, «μέχρι στιγμής, οι νεκροί είναι 187 σε σύνολο 10,7 εκατ. πολιτών, αριθμός που αντιστοιχεί σε 17 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ισπανία και η Ιταλία είχαν 578 και 560 καταγεγραμμένου θανάτους αντίστοιχα ανά ένα εκατομμύριο άτομα».

Ο Τζουλιάνο λέει ότι «η κυβέρνηση ελπίζει πως η επιτυχία στην πανδημία θα τη βοηθήσει να προωθήσει τη χώρα ως ασφαλή προορισμό. Η επιτυχία όμως του καλοκαιριού θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει και αλλού. Το άλμα των κρουσμάτων του Covid-19 σε πολλά βαλκανικά κράτη έκανε την Αθήνα να αναβάλει το άνοιγμα των βόρειων χερσαίων συνόρων της για όλες τις χώρες, πλην της Βουλγαρίας, ως τα τέλη του μήνα. Αν και η χώρα άνοιξε τα δυο μεγάλα της αεροδρόμια σε πολλές διεθνείς πτήσεις, νέα ξεσπάσματα του ιού μπορεί να την κάνουν να αναθεωρήσει».

Η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας φέρνει κάποια ανταμοιβή

Και συνεχίζει: «Ωστόσο, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής φέρνει κάποια ανταμοιβή. Κατ’ αρχάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ανοίξει ξανά την εγχώρια οικονομία πριν από άλλες χώρες όπως η Βρετανία. Αυτό θα μειώσει την επίδραση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Η κυβέρνηση θέσπισε κοστοβόρα μέτρα -συμπεριλαμβανομένων των δανείων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ένα νέο πρόγραμμα για τους υποαπασχολούμενους- για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Ελπίζει να τα μειώσει γρηγορότερα από ό, τι αλλού, καθώς επανέρχεται η οικονομική η δραστηριότητα, ελαττώνοντας την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών.

  • Επιπλέον, η φήμη της χώρας βελτιώνεται. Ένας λόγος να μην επενδύσει κανείς στην Ελλάδα ήταν η ανησυχία ότι θα αντιμετώπιζε μια κρίση χειρότερη από άλλες χώρες. Αυτό σήμαινε ότι κάποιες ξένες εταιρείες δεν ήταν πρόθυμες να ρίξουν χρήμα στη χώρα. Ο σκεπτικισμός τώρα αρχίζει να εξαφανίζεται».

«Πέρυσι, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας ήταν αυτός με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο – ένα σημάδι αυξανόμενης εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Τώρα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έχουν πέσει κάτω από τις ιταλικές, εν μέρει χάρη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

Καμία δημοσίευση για προβολή