Bloomberg: Η Ελλάδα πάει για αρνητικό επιτόκιo. Από το θηριώδες 45% στο 1% και αύριο ίσως στο 0%; Τί εκτιμούν Ευρωπαίοι αναλυτές

“Από το θηριώδες 45% στο 1% και αύριο ίσως στο 0%;”, αναρωτιέται αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg, σχολιάζοντας την πιθανότητα σύντομα η Ελλάδα να ακολουθήσει άλλες χώρες, της Ευρωζώνης και μη, οι οποίες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο.

Oπως σημειώνει ο αρθογράφος, “οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας έχουν περάσει από τη “στρατόσφαιρα” κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μηδέν μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία. Τώρα οι επενδυτές  είναι έτοιμοι για εκείνο το οποίο κάποτε φάνταζε απίθανο: μια απόδοση από 0% έως και το πέρασμα σε αρνητικές αποδόσεις για τα ομόλογα του πιο επίφοβου – όσον αφορά την οικονομική προοπτική του – κράτους μέλους της Ευρωζώνης.

Τα στοιχήματα περί πτώχευσης της Ελλάδας έχουν χαθεί από το προσκήνιο εδώ και καιρό, αναφέρει το Bloomberg και υπογραμμίζει ότι τα ομόλογα της σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρύτερη περιφέρεια κατά το τελευταίο έτος. “Αν και τα ομόλογά της εξακολουθούν να αξιολογούνται ως junk από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, η Ελλάδα χρειάζεται μόλις μία αναβάθμιση από έναν από αυτούς σε καθεστώς επενδυτικής ποιότητας για να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει επανεκκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της που αποδίδει σήμερα 0,93% θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά και που δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι δεν θα συμβεί, τονίζει το Bloomberg. Ακόμη και πριν από πέντε χρόνια, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις ακόμη και από χώρες επιπέδου Γερμανίας και Ελβετίας.

Παράλληλα με την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την τάση για αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν αυτή την εβδομάδα νέα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Και όλα αυτά ενάντια στην τάση που δημιουργεί ακόμη και η ανησυχία ότι ο κοροναϊός και οι σιγοβράζουσες εμπορικές εντάσεις θα προκαλέσουν πλήγματα στην παγκόσμια ανάπτυξη, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Υπάρχουν βέβαια παράγοντες που περιπλέκουν τα πράγματα. Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, όπως ακριβώς είναι οι μετοχές, που πραγματοποιούν ράλι υπό καλές συνθήκες και τείνουν να πωλούνται τάχιστα όταν αλλάξει το κλίμα, επισημαίνεται στο άρθρο.

Τα “στοιχήματα” για επερχόμενη ύφεση έχουν ενισχύσει το παγκόσμιο απόθεμα των ομολόγων με αρνητική απόδοση – ωστόσο, ο κίνδυνος να κρατηθεί ένα asset επιπέδου junk καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί στα πρόθυρα μιας οικονομικής ύφεσης. Δεν είναι όμως και ανήκουστο. Το ρεκόρ παγκόσμιου χρέους με αρνητικές αποδόσεις τον Αύγουστο περιελάμβανε μια χούφτα εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση junk, ακόμη και σε μια περίοδο που οι ανησυχίες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις ήταν έντονες.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Bloomberg, η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει κάποια σημάδια άνθισης, με αναμενόμενη επέκταση 2% για το 2019, καθώς και κάποια επιτυχία στον περιορισμό του χρέους που κινείται στο 185% περίπου του ετήσιου ΑΕΠ. Αυτό το στοιχείο κεφαλαιοποιήθηκε από πλευράς της Αθήνας στην αγορά ομολόγων, με την πώληση έντοκων γραμματίων με αρνητική απόδοση τον Οκτώβριο και την πρώτη έκδοση 15ετούς ομολόγου εδώ και πάνω από μια δεκαετία τον Ιανουάριο.

“Αν τα ελληνικά ομόλογα φθάσουν στο 0%, το spread τους θα είναι ακόμη κι έτσι πάνω από τα χαμηλά όλων των εποχών. “Οοι ευρωπαϊκές αγορές στρεβλώνονται ολοένα και περισσότερο, καταλήγει το πρακτορείο.

Και σήμερα κάτω από το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, η οποία υποχώρησε χθες για πρώτη φορά κάτω από το 1%, διατηρήθηκε εξάλλου κάτω από το επίπεδο αυτό και μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε όλη την Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωναν πτώση 1 έως 3 μονάδων βάσης σήμερα. Οι αποδόσεις στη Νότια Ευρώπη ήταν επίσης χαμηλότερες, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν ομόλογα που προσφέρουν μία θετική απόδοση παρά απλά τα πιο ασφαλή ομόλογα, όπως τα γερμανικά, που έχουν αρνητική απόδοση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή