Bloomberg: Η Τουρκία στοιχηματίζει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αλλά το κόστος είναι μεγάλο

Η Τουρκία, επί προεδρίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ενισχύσει πολύ την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία και πλέον παράγει στρατιωτικά drones, άρματα μάχης, διάφορα άλλα οπλικά συστήματα και στοχεύει μέσα στα επόμενα -λίγα- χρόνια να μπει στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, καθώς επενδύει πολλά στο TF-X.

Ήδη, η Άγκυρα μπορεί να καυχιέται ότι τα επιθετικά drones ΤΒ-2 Bayraktar, που παράγει η εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, έπαιξαν μείζονα ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπέρ των συμμάχων της Τουρκίας. Συνολικά πέρσι οι εξαγωγές όπλων από την Τουρκία έφεραν κέρδη δύο δισ. δολαρίων και πολλές θέσεις εργασίας.

Τριβές και κυρώσεις

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η πολιτική της Τουρκίας και οι φιλοδοξίες της να μετατραπεί σε υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή έχουν προκαλέσει τριβές με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ την πέταξαν εκτός του προγράμματος των F-35 μόλις απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα των S-400 και επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Επίσης, βρετανικές και καναδικές εταιρείες σταμάτησαν να προμηθεύουν την Τουρκία με κρίσιμα εξαρτήματα για τα drones, η Rolls Royce αποχώρησε από το πρόγραμμα ανάπτυξης του TF-X, η Γερμανία απέσυρε τον κινητήρα για το άρμα μάχης Altay με αποτέλεσμα η Τουρκία να προσπαθεί να βρει άκρη με νοτιοκορεατικό κινητήρα χαμηλότερης ισχύος και άλλων προδιαγραφών και τα προβλήματα συνεχίζονται.

Στροφή προς τη Μόσχα

Η Άγκυρα στράφηκε προς τη Μόσχα ακόμα και για αεροσκάφη -καθώς η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 σε τύπο Viper πάγωσε λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ-, και φαίνεται ότι υπάρχουν συζητήσεις για τα περίφημα Su-35, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο η Μόσχα να συνδυάσει μια πιθανή αγορά με μεταφορά τεχνολογίας ή με εγκατάσταση τουρκικής προέλευσης αεροηλεκτρονικών.

Παράλληλα, η Τουρκία συζητά για συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με το Πακιστάν, με στόχο, σύμφωνα με πηγές, να αποκτήσει πρόσβαση σε κινεζική τεχνολογία. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν κάπου, ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις έφεραν προσκόμματα στην πώληση τουρκικού ελικοπτέρου στο Καράτσι.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Ωστόσο, η πίστη του Ερντογάν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει και άλλες ρίζες: ο Τούρκος πρόεδρος -αν και δεν το λέει δημόσια, αφήνοντας αξιωματούχους του να το φωνάζουν- θεωρεί ότι η Δύση ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Επίσης, στον πόλεμο με το ISIS η Τουρκία δεν είδε με καλό μάτι τη στήριξη από τις ΗΠΑ των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία, που συγκρούστηκαν με τους τζιχαντιστές.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της για τη Μεσόγειο, προσπαθεί να μετατρέψει ένα αμφίβιο πλοίο σε αεροπλανοφόρο για ελικόπτερα και drones και ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα γερμανικά υποβρύχια που έχει παραγγείλει. Ωστόσο, όσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πιέζουν, τόσο ο Ερντογάν θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τόσο η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα υποφέρει και θα αναζητά εναλλακτικές για να ενισχυθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή