Bloomberg : Η τουρκική οικονομία οδηγείται σε απόλυτη ασφυξία λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμολογίων ενέργειας

τουρκική οικονομία

Σε απόλυτη ασφυξία οδηγείται η τουρκική οικονομία λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμολογίων ενέργειας, με το εμπορικό έλλειμμα να εκτινάσσεται  σε επίπεδα ρεκόρ σχεδόν 40 ετών.

Στα 10,7 δις δολάρια το έλλειμα 

Συμφωνώ με οικονομολόγους του Bloomberg, το έλλειμμα έφτασε τα 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από την αρχική εκτίμηση των 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1984.

Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν 62,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 143,7% σε σχέση με το 2021ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας η οποία θα ανακοινώσει το νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό στις 5 Σεπτεμβρίου ενώ στις 31 Αυγούστου θα ανακοινωθεί και το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.

Η Τουρκική κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια, στα οποία επιμένει ο πρόεδρος Ερντογάν, θα βοηθήσουν τις εξαγωγές και τον τομέα της μεταποίησης, αυξάνοντας τη ζήτηση για δολάρια.

Επιδείνωση των προοπτικών για το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου

Οι προοπτικές για το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου έχουν επιδεινωθεί από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ.

Η Ρωσία, βασική πηγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επέτρεψε στην Τουρκία να πραγματοποιήσει ορισμένες πληρωμές σε ρούβλια, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο παραμένουν μυστικές.

Οι μηνιαίες εξαγωγές τον Ιούλιο αυξήθηκαν 13,4% σε σχέση με πέρυσι στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 41,4% στα 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων 

Οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, που αποτελεί δείκτη του ενεργειακού λογαριασμού της Τουρκίας, αυξήθηκαν κατά 95,7%, από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια με τη Ρωσία να αναδεικνύεται ως η πρώτη πηγή συνολικών εισαγωγών

Οι αντίστοιχες εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 169% στα 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ενώ οι εισαγωγές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν 600% στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή