Bloomberg : Λίστα με περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας κατέθεσαν από κοινού Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος. Τί έχει “εξοργίσει” την Άγκυρα

Επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για το

Λίστα με περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας κατέθεσαν από κοινού Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό αναφέρει το Βloomberg και σημειώνει ότι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ομάδας «Συμβούλων Εξωτερικών Σχέσεων» (RELEX) αύριο Πέμπτη.

Κοινή λίστα με περαιτέρω κυρώσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία αυτή την εβδομάδα παρουσίασαν από κοινού έναν κατάλογο επιπλέον κυρώσεων τόσο κατά Τούρκων αξιωματούχων, όσο και κατά νομικών οντοτήτων που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση και πως η σχετική συζήτηση για τις προτάσεις της λίστας θα γίνει στη συνεδρίαση της ομάδας.

Η μαύρη λίστα μέχρι τώρα περιλαμβάνει μόνο δύο άτομα και δεν έχει ουσιαστικές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία, αναφέρει το πρακτορείο, με αφορμή άρθρο του για για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία – όπως σημειώνει – ήρθε λίγες εβδομάδες μετά τη δέσμευση της ΕΕ να διευρύνει τον αριθμό των Τούρκων αξιωματούχων στον κατάλογο των κυρώσεων για τις δράσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δύο νομοσχέδια που μπορεί να εξοργίσουν την Άγκυρα 

Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν επανειλημμένως ζητήσει από την ΕΕ την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αναφέρει ακόμα και προσθέτει πως παρόλα αυτά δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να κερδίσουν την ομόφωνη στήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε. διότι αρκετές χώρες ανησυχούν ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη με την Άγκυρα.

Το Βloomberg επίσης σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, υπέβαλε στο εθνικό της κοινοβούλιο δύο νομοσχέδια «που θα μπορούσαν να εξοργίσουν την Άγκυρα»:

  • Το πρώτο επιδιώκει να επικυρώσει την επέκταση των δυτικών χωρικών υδάτων της χώρας στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια από έξι, «κάτι που η Ελλάδα διατηρεί επίσης το δικαίωμα να κάνει στο αμφισβητούμενο Αιγαίο», όπως τονίζει.
  • Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην αγορά των 18 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία.

Και τα δύο νομοσχέδια αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες, συμπληρώνει.

Καμία δημοσίευση για προβολή