Bloomberg : Στη δίνη του πληθωρισμού η Τουρκία. Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια, η Άγκυρα επιμένει να υποτιμά το πρόβλημα

τουρκική οικονομία

Σε μια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να αναχαιτίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, η Τράπεζα της Τουρκίας επιμένει να υποτιμά το πρόβλημα μολονότι αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται και αναθεωρεί προς τα πάνω τις επίσημες προβλέψεις της για την πορεία των τιμών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, παραδέχθηκε χθες πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο σύνολο του έτους σε επίπεδα κατά 18 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό 

Μολονότι πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό που πλησιάζει το 80%, ο κ. Καβτσίογλου υποστήριξε πως «λαμβάνουμε σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε», αναφερόμενος προφανώς στους ανορθόδοξους ελιγμούς της κεντρικής τράπεζας.

Εκτιμά συγκεκριμένα ότι στο σύνολο του τρέχοντος έτους οι αυξήσεις των τιμών θα είναι 60,4%, περίπου 12πλάσιες δηλαδή από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας κι ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πληθωρισμό 42,8%.

Ευελπιστεί, πάντως, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν στο 19,2% προς τα τέλη του επόμενου έτους και στο 8,8% το 2024.

Πού αποδίδει ο κεντρικός τραπεζίτης τις πληθωριστικές πιέσεις

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας απέδωσε τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία κυρίως στα εξωτερικά πλήγματα, με κύρια την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και γενικότερα των ειδών πρώτης ανάγκης. Υποστήριξε μάλιστα πως ο πληθωρισμός ελάχιστα έχει επηρεαστεί από παράγοντες σχετικούς με τη ζήτηση.

Οι εκτιμήσεις αυτές πόρρω απέχουν, πάντως, από τον πραγματικό πληθωρισμό της Τουρκίας, που από τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι αγγίζει το 80% και σημειώνει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα εκτοξευθεί περαιτέρω στο 90% την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ενώ αναλυτές της Bloomberg Economics εκτιμούν πως θα κυμαίνεται γύρω στο 69% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Με δεδομένο ωστόσο ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο 14% μετά τις επανειλημμένες μειώσεις στις οποίες προχώρησε στη διάρκεια του περασμένου έτους, υπολογίζεται ότι τα πραγματικά επιτόκια στη γειτονική χώρα είναι όχι μόνον σε αρνητικό έδαφος, αλλά 65 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από το μηδέν.

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις επίσημες προβλέψεις της για την πορεία των τιμών.

Η τελευταία θεωρία του Ερντογάν 

Ο Σαχάπ Καβτσίογλου εξακολουθεί, πάντως, να υποστηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο και τις ανορθόδοξες θεωρίες του ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό.

Η τελευταία θεωρία που έχει αναπτύξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να υποστηρίξει την επιμονή του στον φθηνό δανεισμό είναι πως οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις, να αυξήσουν τις εξαγωγές, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να μετασχηματίσουν την τουρκική οικονομία σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην εγχώρια παραγωγή.

Ενας άλλος στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προκειμένου να θωρακιστεί η οικονομία της Τουρκίας έναντι εξωτερικών πληγμάτων και να μην είναι ευάλωτη σε περιόδους μαζικών εκροών ξένου κεφαλαίου.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Καβτσίογλου εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση. Οπως τόνισε, από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και μετά ο αριθμός των εργαζομένων στη γειτονική χώρα βαίνει αυξανόμενος και αυξήθηκε κατά 2,7 εκατ. άτομα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή