Bloomberg: Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης πλησιάζουν σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, υποστηρίζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Πρακτορείου (που δεν κατονομάζει τις πηγές του) η συμφωνία θα προβλέπει ένα ποσοστό των μαρμάρων να αποστέλλονται στην Αθήνα σταδιακά σε βάθος χρόνου.Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα παραχωρηθούν στο μουσείο του Λονδίνου σε μορφή δανεισμού, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγές  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που μίλησαν στο ΑΠΕ, όμως, ανέφεραν ότι «δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής».

Τι μεταδίδει το Bloomberg

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τόνισαν οι πηγές, σημειώνοντας ότι η επιμελητεία της μετακίνησης των έργων είναι επίσης πολύ περίπλοκη. Ενδεχόμενη συμφωνία θα έβαζε τέλος σε μια διαμάχη που μαστίζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που συνήφθη πέρυσι ανάμεσα στην Ελλάδα και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης για την ανάκτηση 161 αρχαίων αντικειμένων. Αυτή η συμφωνία, προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή μαρμάρινων έργων στην Ελλάδα αφού εκτεθούν πρώτα στη Νέα Υόρκη μαζί με άλλα έργα από την Ελλάδα, σε μια μακρά διαδικασία η οποία θα διαρκέσει από το 2023 ώς το 2048.

Τον περασμένο μήνα, η ελληνική εφημερίδα Τα Νέα ανέφερε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου που τώρα είναι πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πιθανή επιστροφή των μαρμάρων.

Σε άλλη συμφωνία πέρυσι, μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα κομμάτι του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τη μορφή ανανεώσιμου δανείου. Μεταξύ των περίπλοκων εμποδίων που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλες νομικές αξιώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα αρχαία στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι θα «λειτουργήσει εντός του νόμου» όσον αφορά μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρώπινης υπόστασης».

Καμία δημοσίευση για προβολή