Μπρος …γκρεμός, και πίσω κοροναϊός – Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων η κυβέρνηση. Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετά την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων

Ευρύτατη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί για μία ακόμη φορά το επιχειρησιακό σχέδιο για την διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, τα οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δείχνουν μία αυξητική πορεία, ανάλογη με αυτή του αριθμού των τουριστών που καταφτάνουν στη χώρα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αυξημένη εγρήγορση και προβληματισμός, καθώς από τη μία πλευρά βρισκόμαστε στην αρχή της  καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής σεζόν και από την άλλη πλευρά αρχίζει να διαχέεται στην κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα ο φόβος ενός δεύτερου κύματος, πολύ νωρίτερα από ό,τι το ανέμεναν οι περισσότεροι.

Το κλίμα, άλλωστε, έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις στη βουλή, έσπευσε να στείλει ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για τον κοροναϊό.

«Σήμερα η ανάγκη για εγρήγορση είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν από έναν μήνα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση να ανοίξει η χώρα τα σύνορα της, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και εισαγόμενα κρούσματα.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν- ειδικά στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης- για την τήρηση των πρωτοκόλλων και ξεκαθάρισε ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, την ανησυχία της κυβέρνησης είχε εκφράσει και ο Στέλιος Πέτσας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελέγχων που θα γίνουν και θα αποφασισθεί τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Η αποστροφή αυτή του  δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης περαιτέρω έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού, το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια:

  • Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
  • Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
  • Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.