«Μπρος-πίσω» από τη Γερμανία για την Ουκρανία: Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Σολτς, αλλά το Βερολίνο απαγορεύει στους Ισπανούς να στείλουν Leopard

Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Σολτς, αλλά απαγορεύει στους Ισπανούς να στείλουν Leopard

Την… αμφιταλάντευση της Γερμανίας, όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτυπώνουν με εύγλωττο τρόπο οι τελευταιές εξελίξεις στο Βερολίνο, το οποίο μοιάζει να επιβάλλει στο Κίεβο διαρκές… σκωτσέζικο ντους.

Επίσκεψη στο Κίεβο

Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα για την κυβέρνηση Ζελένσκι: μετά από πολλά «ναι μεν αλλά», ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται εκτός απροόπτου να επισκεφθούν το Κίεβο στις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης ιταλικής εφημερίδας La Stampa.

Μάλιστα, η επίσκεψη των Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στην ουκρανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν η Κομισιόν τοποθετηθεί επί της αίτησης της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την επίσκεψη στο Κίεβο των ηγετών των τριών ισχυρότερων χωρών της ΕΕ.

Ψυχρές σχέσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Σολτς έως σήμερα, κάθε φορά που δεχόταν ερώτηση για το αν θα επισκεφθεί το Κίεβο, απαντούσε ότι θα το κάνει μόνο αν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος και όχι μόνο για τις… φωτογραφίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για άλλους ηγέτες της Ένωσης.

Από την άλλη, το Βερολίνο έχει εμφανώς ψυχρανθεί με το Κίεβο, το οποίο ανακήρυξε «persona non grata» τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, απαγορεύοντάς του να επισκεφθεί τη χώρα, λόγω του ρόλου που είχε παίξει σχετικά με την προσέγγιση της Γερμανίας με τη Ρωσία, από την εποχή που ήταν συνεργάτης του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η «μεγάλη» κίνηση Σολτς

Η Γερμανία, παρότι έκανε εξαρχής μια «μεγάλη» κίνηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, «παγώνοντας» την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II, έχει δεχθεί κριτική για την απροθυμία της να στείλει επιθετικά όπλα και όπλα βαρέως τύπου στην Ουκρανία, παρότι αυτό αποτελεί πάγια πολιτική της χώρας εδώ και πολλά χρόνια.

Παρά ταύτα, το τελευταίο διάστημα η Γερμανία, η οποία εφαρμόζει επίσης το σύνολο των κυρώσεων που η ΕΕ έχει επιβάλλει στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, έχει συμφωνήσει να στείλει βαρέα όπλα πυροβολικού -όπως το σύστημα αεράμυνας, IRIS-T- για την ενίσχυση της αντίστασης του Κιέβου στις ρωσικές δυνάμεις.

Στοπ στην αποστολή ισπανικών Leopard 

Από την άλλη, σε μια κίνηση που προκάλεσε εκ νέου ερωτηματικά σχετικά με τη δέσμευση του Βερολίνου στην έμπρακτη υποστήριξη της Ουκρανίας, η Γερμανία δεν επέτρεψε στην Ισπανία να στείλει γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Το πρακτορείο Visegrád 24 ανέφερε ότι «η Γερμανία μπλόκαρε σχέδια της Ισπανίας να στείλει δεκάδες άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Der Spiegel, η κυβέρνηση Σολτς προειδοποίησε την Ισπανία ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παρέκκλιση από υποτιθέμενη άτυπη απόφαση της Δύσης να μην παρέχει δυτικά τανκς στην Ουκρανία».

Η πολιτική του Βερολίνου

Δεν είναι γνωστό αν υπάρχει τέτοια άτυπη συμφωνία μεταξύ των χωρών της Δύσης, ωστόσο, η απαγόρευση της Γερμανίας βρίσκεται εντός του πολιτικού πλαισίου της χώρας που λέει ότι δεν αποστέλλονται ποτέ επιθετικά όπλα σε περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες και μάχες, παρότι το Βερολίνο μοιάζει να «λυγίζει» την πολιτική αυτή.

Πολλές χώρες, ειδικά της ανατολικής Ευρώπης, έχουν επικρίνει τη Γερμανία για τους δισταγμούς και τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει όσον αφορά στον εξοπλισμό της Ουκρανίας με όπλα βαρέως τύπου, αλλά και την σχεδόν πάγια στάση για απαγόρευση αποστολής στο Κίεβο οπλικών συστημάτων γερμανικής τεχνολογίας/κατασκευής.

Καμία δημοσίευση για προβολή