Capital controls: Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα… – Μας θυμίζουν την ανυπόληπτη πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα

Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, καταργούνται οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, της 18ης Ιουλίου 2015, με τις οποίες επιβάλλονταν περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.

Τα capital controls επιβλήθηκαν εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το α’ εξάμηνο του 2015 – πολιτική που χαρακτηρίστηκε από κορυφαίους οικονομολόγους αλλά και στελέχη των Θεσμών «ανεύθυνη» και «καταστροφική».

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της ανυπόληπτης εκείνης  πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.

Είχε προηγηθεί λίγο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με το οποίο περιέγραφε την κατάληξη της πολιτικής του και ανακοίνωνε το δημοψήφισμα – παρωδία,  που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο «όχι» που έγινε «ναι», και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κράτησαν πενήντα ολόκληρους μήνες μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν:

  • να πληγούν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
  • να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα,
  • να μειωθούν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία,
  • να χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι,
  • να εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ),
  • να υποστεί τεράστια ζημιά το Δημόσιο
  • να υποστεί καθίζηση το Χρηματιστήριο
  • να επωμιστούν μεγάλο βάρος οι φορολογούμενοι.

Από τις πρώτες μέρες, μετά το δημοψήφισμα, τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ήταν παρένθεση, “μια μικρή ανωμαλία που γρήγορα θα διορθωνόταν”. Έκτοτε, υποσχέθηκαν πολλές φορές ότι θα προχωρήσουν στην άρση τους, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των capital control

Ο «πλούτος» των εξαγγελιών κατάργησης των capital controls είναι ατελείωτος. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δίσταζε να προαναγγέλλει την πλήρη άρση των capital controls, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του ίδιου του κ. Τσίπρα. Ενδεικτικά, υπενθυμίζεται:

Αλέξης Τσίπρας: Τον Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους «Financial Times», εμφανιζόταν βέβαιος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016. Κατόπιν, τον Μάρτιο του 2016, υποσχόταν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016 τα capital controls θα τερματίζονταν.

Γιώργος Σταθάκης: O τότε Υπουργός Οικονομίας από τον Αύγουστο του 2015 υποστήριζε (στο «Mega») πως τα capital controls θα αρθούν «Σύντομα πάντως. Για να γίνω πιο ακριβής πολύ σύντομα». Ένα μήνα αργότερα, στο Έθνος της Κυριακής (27 Σεπτεμβρίου 2015) μετέτρεψε το «πολύ σύντομα» σε «τέλος της ανακεφαλαιοποίησης». Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», ανέφερε ότι «η άρση των capital controls μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2016».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού ξεχωρίζει η παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στη Βουλή, στις 19 Μαΐου του 2017, για την άρση των capital controls ως το τέλος του ίδιου έτους, δηλαδή του 2017.

Η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που θα ισχύσει από τη 1η Σεπτεμβρίου, αίρει ένα αποσταθεροποιητικό παράγοντα του τραπεζικού συστήματος και ένα παράγοντα ανασφάλειας της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον θεωρείται ότι αναβαθμίζει  το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας γιατί πραγματοποιείται ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Οι περιορισμοί αποτελούν περιοριστικό παράγοντα και η κατάργησή τους θα επιτρέψει στους οίκους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Η αναβάθμιση, με τη σειρά της, είναι σημαντική για τη χώρα όχι μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της, αλλά και για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή