Capital Economics: Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον απειλεί τις οικονομίες της Ευρώπη – Η σκιά των νέων lockdowns – Το ήπιο και το κακό σενάριο

μετάλλαξη Ομικρον

Η μετάλλαξη Ομικρον θα γίνει πολύ γρήγορα κυρίαρχη στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας τη μετάλλαξη Δέλτα και θα φέρει ενδεχομένως νέα lockdowns και, άρα, σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπει σε έκθεσή της η Capital Economics.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι χώρες της Ευρώπης πιθανώς να επιστρέψουν σε lockdown σαν και αυτό που επιβλήθηκε στη Γερμανία τον περασμένο χειμώνα (κλειστή η εστίαση και τα μη αναγκαία καταστήματα της λιανικής), ενδεχομένως για ένα διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.

Βέβαια, η Capital Economics τονίζει ότι με κάθε κύμα της πανδημίας, οι οικονομίες γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στα περιοριστικά μέτρα, αφού οι επιχειρήσεις μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε αυτά.

Το ήπιο και το κακό σενάριο

Παρόλα αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι στο πιο ήπιο σενάριο, η μετάλλαξη Όμικρον θα μειώσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 2,5% σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις, ενώ στο πιο αρνητικό σενάριο, θα το κρατ΄σει κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με τα  προ-πανδημίας επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για ανάπτυξη 0,7% σε τριμηνιαία βάση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η οικονομία της ευρωζώνης θα εμφανίσει συρρίκνωση κατά 0,1% και 1% αντίστοιχα στο ήπιο σενάριο, ή 1% και 3,6% αντίστοιχα στο αρνητικό σενάριο.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η υπόθεσή τους ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο είναι αυθαίρετη, αλλά εύλογη.

Η Ομικρον είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα

Παρ΄’ ότι τονίζει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης, η Capital Economics σημειώνει ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Όμικρον:

  • Είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.
  • Είναι πιο αποτελεσματική από τη Δέλτα στο να «διαφεύγει» των εμβολίων, χωρίς όμως να το κάνει εντελώς.
  • Δεν είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα για αυτούς που μολύνονται.

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics βλέπει γρηγορότερα και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ακόμα και σε χώρες όπου πριν δεν αναμενόταν, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό 

Τα νέα lockdowns εκτιμάται ότι θα έχουν μικρή επίπτωση στον πληθωρισμό. Κάποιες περαιτέρω πιέσεις αναμένονται από τη νέα διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και από την αύξηση του κόστους των τροφίμων στην περίπτωση που κλείσει η εστίαση. Όμως, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Θα εκδηλωθούν, άλλωστε, και αποπληθωριστικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα από τη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο.

Πώς επηρεάζεται η πολιτική της ΕΚΤ 

Η Capital Economics εκτιμά ότι οι τραπεζίτες της ΕΚΤ  θα είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί στην απόσυρση των μέτρων στήριξης. Άλλωστε, ο οίκος έβλεπε ήδη ενδείξεις μίας διάθεσης να κρατηθεί ανοικτό το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του PEPP για μετά τον Μάρτιο του 2022, και πριν να χτυπήσει η μετάλλαξη Όμικρον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή