Χαμένοι στη μετάφραση οι βουλευτές καλούνται να συζητήσουν το πολυνομοσχέδιο στα … αγγλικά

Χαμένοι στη μετάφραση οι βουλευτές καλούνται να συζητήσουν το πολυνομοσχέδιο στα … αγγλικά

Η κυβέρνηση με μία πρωτοφανή ενέργεια ζητάει από τη Βουλή να εγκρίνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο στα… αγγλικά. Αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τον αντιπρόεδρο του Σώματος Μάκη Μπαλαούρα να δηλώνει: «Από την στιγμή που έχει δημοσιευτεί στην αγγλική δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε».

Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τους βουλευτές να είναι … χαμένοι στη μετάφραση.

Οι δικαιολογίες Χουλιαράκη

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης – προκειμένου να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία για την αναγκαιότητα της επείγουσας διαδικασίας και συνεπώς τη συζήτηση επί… αγλικού κειμένου- επικαλέστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο eurogroup της 21ης Ιουνίου .

«Σκόπιμο είναι οι διατάξεις να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup, είπε. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στο Eurogroup να συζητήσει, καταλήξει και αποφασίσει πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Βιαστείτε να τελειώνουμε…

Και για να πείσει τους βουλευτές να συζητήσουν το θέμα με βάση τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα, τόνισε: «Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Στο ερχόμενο Eurogroup δεν πρέπει να δοθεί σε κανένα μέλος η δυνατότητα να ζητήσει αναβολή της συζήτησης».

“Η Γερμανία φταίει”

Εκτός αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «φωτογράφισε» την Γερμανία ως υπεύθυνη για την αναβολή εκταμίευσης της δόσης ενός δισ. ευρώ λέγοντας «η εισήγηση του ESM μαζί με την υποστήριξη άλλων ευρωπαϊκών θεσμών ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση μέχρι 15 Ιουνίου. Η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας να δει αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού οδήγησε στην αναβολή εκταμίευσης».

Καταγγέλουν Σταϊκούρας – Κουτσούκος

Περισσότερα σε λέξεις

Από την ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συστηματικά αποκρύπτει από το Σώμα τις επικαιροποιήσεις των μνημονίων. «Εχουμε το τρίτο μνημόνιο που δεν έχει τα νέα μέτρα για 2019-20, την αλλαγή της δανειακής σύμβασης με την συμπερίληψη του Υπερταμείου. Όλα αυτά ήρθαν με την επικαιροποίηση του μνημονίου. Φέρτε συνεπώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Επιμένει ελληνικά ο Κουτσούκος

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε γνωμοδότηση από την επιστημονική υπηρεσία του κοινοβουλίου για την συνταγματικότητα του άρθρου 109 που παραχωρεί δημόσια περιουσία 25 δισ. ευρώ ως εγγύηση για τα δάνεια του ESM. Επίσης, κάλεσε το υπουργείο να καταθέσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Τα επιχειρήματα Μπαλαούρα

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ) είπε «είναι αστειότητες πολλά από αυτά που ακούστηκαν. Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε. Μπορείτε να πείτε ότι είναι αστοχία. Από την στιγμή που έχει δημοσιευτεί στην αγγλική δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Μέχρι την συνεδρίαση της Ολομέλειας να υπάρχει το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά».