Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της για την ανάπτυξη η Τράπεζα της Ελλάδος

Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της Ανάπτυξης στη χώρα μας περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στον Κρατικό Προϋπολογισμό έκαναν λόγο για Ανάπτυξη 2,5% και στηρίχτηκαν στην υπόθεση για σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και σε άλμα επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 11,9%.

Τα στοιχεία αυτά, καθώς και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, θα θέσουν στο μικροσκόπιο τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών που καταφτάνουν από σήμερα στην Αθήνα, για να συντάξουν την έκθεση για την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη της 3ης αξιολόγησης –η οποία θα ολοκληρωθεί πάντως τον Ιούνιο μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο η Έκθεση της 1ης Απριλίου της Τραπέζης της Ελλάδος αναμένεται να ενσωματώνει τις επιπτώσεις από την μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά και τις νεώτερες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για επιβράδυνση της Ανάπτυξης στην Ευρώπη (λόγω Brexit κλπ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ θέτει πλέον χαμηλότερα τον πήχη των προσδοκιών της για Ανάπτυξη, σε μόλις 1,8%-1,9% του ΑΕΠ.

Ήδη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κίνηση στο λιανεμπόριο τον Ιανουάριο έδειξαν «βουτιά» 2,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρυσι, στον όγκο των λιανικών πωλήσεων. Ακόμα και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων καταγράφεται σχεδόν μηδενική αύξηση (0,2%). Σε ετήσια βάση διαπιστώνεται, με βάση τα ίδια στοιχεία, μείωση του τζίρου στα Πολυκαταστήματα κατά 11,3%, και σε όλους τους κλάδους της Αγοράς (-1,8% στα Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων , -12,8% σε Ένδυση – Υπόδηση , -4,3% στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνό, -8,8% στα Φαρμακευτικά – Καλλυντικά) ενώ αύξηση παρατηρείται μόνον σε Έπιπλα – Ηλεκτρικά είδη – Οικιακός εξοπλισμός (+0,7%) και στα Βιβλία – Χαρτικά – Λοιπά είδη κατά 10,4%. Εξαίρεση αποτελούν μόνον οι «πωλήσεις εκτός καταστημάτων» με αύξηση 9,3%.

Αν και δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το σύνολο της χρονιάς, η κυβέρνηση αναμένει και ότι το 2019 θα σημειωθεί άλμα επενδύσεων, το οποίο ανέμενε όμως και πέρυσι αλλά δεν ήρθε ποτέ. Το 2018 η πρόβλεψη αύξησης στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου ήταν της τάξεως του 12,5% αλλά δεν ξεπέρασε το 0,8% τελικά.

Ό,τι δεν έγινε πέρυσι, η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα συμβεί φέτος, θέτοντας σαν βάση για την εκτίμηση της Ανάπτυξης να αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 11,9%. Και αυτό πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αύξηση στις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις –καθώς και στην δημόσια κατανάλωση- κινείται σε μηδενικά επίπεδα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή