Συγκρατημένα χαμόγελα σε Καράκας και Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον επέτρεψε σε δύο εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Σε έμπρακτη κίνηση στήριξης της απόφασης της Ευρώπης να κηρύξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προχωρούν οι ΗΠΑ επιτρέποντας τις εξαγωγές μαύρου χρυσού από μια χώρα που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο «στόχαστρό» τους.

Χαλάρωση των κυρώσεων

Ο λόγος για τη Βενεζουέλα, στην οποία οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει σκληρότατες κυρώσεις, ουσιαστικά απαγορεύοντας στο Καράκας να εξάγει πετρέλαιο στη Δύση, παρότι η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, περίπου 304 δισ. βαρέλια. Ωστόσο, «ανάγκα και θεοί πείθονται» και έτσι, η Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποτρέψει ραγδαία αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού, αλλά και τον κίνδυνο ελλείψεων στη Ευρώπη, αποφάσισε να χαλαρώσει τις κυρώσεις αυτές.

Αρχίζουν οι εξαγωγές

Έτσι, πλέον η ιταλική εταιρεία πετρελαιοειδών Eni και η ισπανική Repsol θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, έτσι ώστε η «γηραιά ήπειρος» να αντικαταστήσει αυτό που μερικώς (λόγω των αστερίσκων στη Σύνοδο Κορυφής) χάνει μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Για την ώρα, ειδικοί εκτιμούν ότι η ποσότητα του πετρελαίου δεν θα επιδράσει στην τιμή του, ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει, αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα για την Ευρώπη, να υπάρξει κι άλλη χαλάρωση.

Τα ανταλλάγματα

Τα ανταλλάγματα για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο θα είναι να υπάρξει μείωση του χρέους της χώρας που είχε φθάσει σε στρατοσφαιρικά επίπεδα, μαζί με τον πληθωρισμό, από την ώρα που επιβλήθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις, ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι ΗΠΑ ελπίζουν η χαλάρωση των κυρώσεων να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών του Μαδούρο με την αντιπολίτευση της χώρας, τον επικεφαλής της οποίας, Χουάν Γκουαϊδό, έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο.

Και το Ιράν στο παιχνίδι

Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική Chevron, η ινδική Oil and Natural Gas Corp και η γαλλική Maurel & Prom είχαν συμμετάσχει στη συζήτηση για τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα ως τώρα. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις κυρώσεις -όσον αφορά στις εξαγωγές πετρελαίου- που έχει επιβάλλει και στο Ιράν, καθώς βασικός στόχος είναι η ταχεία αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου.

Η Γαλλία μιλά με τα ΗΑΕ

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε ότι το Παρίσι προχωρεί σε διμερείς συζητήσεις με τα ΗΑΕ για την εισαγωγή πετρελαίου και ντίζελ στη Γαλλία, δείχνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, από τη μία εμφανίζονται αποφασισμένες να τηρήσουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά, από την άλλη ότι μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική/λύση στο ενεργειακό πρόβλημα απέχει πολύ ακόμα από το να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή