Χαρδαλιάς: “Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα. Λίγα λάθη αρκούν για να έχουμε έξαρση του κοροναϊού”

Λίγα λάθη αρκούν για να σημειωθεί νέα έξαρση του κοροναϊού, τονίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας και τους κανόνες υγιεινής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης, το «Νίκος Καζαντζάκης» και το «Ι. Δασκαλογιάννη» προκειμένου να δοθούν και οι τελευταίες οδηγίες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και επεσήμανε πως όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται ώστε «η τουριστική περίοδος να κυλήσει χωρίς απρόοπτα» σύμφωνα με συνέντευξή του στο cretapost.gr.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παράλληλα μίλησε για τον μεγαλύτερο φόβο που έχει αυτήν την περίοδο λέγοντας πως αυτό που φοβάται είναι «μήπως η καλή μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μας δημιουργήσει μία υπέρμετρη αίσθηση ασφάλειας και αρχίσουμε να χαλαρώνουμε» υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας: «Το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, καθώς σε θέματα δημόσιας υγείας δεν χωρά καμία έκπτωση. Για αυτό και καθημερινά διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα αεροδρόμια που δέχονται πτήσεις εξωτερικού.

Ο σχεδιασμός μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό και τον έλεγχο όσων έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι, χωρίς να το γνωρίζουν, φορείς του ιού. Το ποιοι επιβάτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και κατά συνέπεια θα υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους, καθορίζεται από ειδικό αλγόριθμό, ο οποίος σταθμίζει τις πληροφορίες που έχουν δώσει οι επιβάτες μέσω της φόρμας PLF, η συμπλήρωση της οποίας είναι υποχρεωτική για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Σε όσους υποβληθούν σε τεστ συστήνουμε περιορισμό κινήσεων στον τελικό προορισμό τους για μία ημέρα περίπου, μέχρι να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του τεστ. Αν είναι αρνητικοί δεν έχουν πλέον κανένα περιορισμό στην κίνησή τους, ενώ αν είναι θετικοί τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, και πάντα με στόχο να προστατεύσουμε την υγεία επισκεπτών και τοπικών κοινωνιών, προχωράμε και σε ενημερωτική καμπάνια προς τους τουρίστες με βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και κανόνες υγιεινής. Έτσι ώστε να απολαύσουν τη διαμονή τους και να μείνουν ασφαλείς, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι. Εργαζόμαστε μεθοδικά σε κάθε επίπεδο, ώστε η τουριστική περίοδος να κυλήσει χωρίς απρόοπτα».

Ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας

Περισσότερα σε λέξεις

«Είναι γεγονός ότι η άνοιξη που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας και εύλογα οι συμπολίτες μας θέλουν να απολαύσουν όσα στερήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω για ακόμα μία φορά ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί και να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Γιατί μικρές αβλεψίες και παραλείψεις μπορούν να οδηγήσουν πολύ γρήγορα σε έξαρση του ιού, όπως αποδεικνύουν και όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Θράκη. Και δυστυχώς αρκούν λίγα λάθη, αρκεί η απροσεξία ελάχιστων συνανθρώπων μας για να σημειωθεί έξαρση της νόσου. Για αυτό και πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να δείχνουμε πειθαρχία και σύνεση. Γιατί μέχρι η επιστήμη να νικήσει τον ιό, η τήρηση των κανόνων είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε».

Η πλειοψηφία των επιστημόνων πιστεύει στην ύπαρξη και δεύτερου κύματος της Πανδημίας

«Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το μέλλον, η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Από την πλευρά μας ως Πολιτική Προστασία, προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε πιθανή εξέλιξη. Ο σχεδιασμός μας σε αυτή τη φάση δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε στοχευμένα μέτρα και μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη τους προηγούμενους μήνες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά τους. Την ίδια στιγμή, η πρώτη φάση της πανδημίας μας έχει αφήσει μία πολύτιμη παρακαταθήκη γνώσης, καθώς πλέον ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, για να περιορίσουμε την πανδημία. Έχουμε δηλαδή πλέον στη διάθεσή μας πολύτιμα εργαλεία και γνώση που δεν διαθέταμε κατά το πρώτο κύμα και που μας δίνουν τη δυνατότητα περιορισμού της πανδημίας, χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα».

Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για επιστροφή στην κανονικότητα

«Φοβάμαι μήπως η καλή μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δημιουργήσει μια υπέρμετρη αίσθηση ασφάλειας και αρχίσουμε να χαλαρώνουμε, να επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες, ενώ ακόμα τα δεδομένα δεν το επιτρέπουν. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Να διατηρήσουμε την προσήλωσή μας στο στόχο, να συνεχίσουμε να δείχνουμε επιμονή και υπομονή, να μην εφησυχάσουμε. Για να μείνουμε ασφαλείς, για να προστατεύσουμε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, για να παραμείνουμε νικητές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή