Χαρδαλιάς: Τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί – Ελεγχόμενος ο τουρισμός στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς  τόνισε ότι το επόμενο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται προ των πυλών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης, ενώ όσον αφορά στα νησιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μεριμνήσει για σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα Covid-19 ήδη από την περίοδο της καραντίνας, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τόνισε στις ανακοινώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι: «Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς για τους τουρίστες που θα φτάνουν στη χώρα από εισερχόμενες πτήσεις του εξωτερικού» ενώ υπογράμμισε ότι από τις 21 πτήσεις που έφτασαν στη χώρα μας με 2.236 επιβαίνοντες, μόλις ένα τεστ βγήκε θετικό.

Αναφερόμενος στο χθεσινό σχέδιο της Ελλάδας για το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά:

  • Στις 25 Μαΐου θα επιτρέπεται το yachting.
  • Την 1 Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία.
  • Στις 15 Ιουνιου θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταλύματα και η Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται ταξιδιώτες.
  • Την 1 Ιουλιου θα γίνει πλήρη απελευθέρωση για τους ταξιδιώτες στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Στα επιπλέον μέτρα για τους τουρίστες, εντάσσεται η υποχρεωτική συνεργασία των καταλυμάτων με γιατρό και η ύπαρξη συντονιστή για τον κοροναϊό σε κάθε κατάλυμα, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εξαιρεθούν ταξιδιώτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού. Ο κατάλογος των χωρών που δεν θα μπορούν να αποστείλουν τουρίστες θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα και στις προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων για άτομα με ειδικές ανάγκες, των κατασκηνώσεων, των χώρων απασχόλησης.