Χαρδαλιάς: “Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά” – “Ξέρουμε ότι υπάρχει ανυπομονησία, αλλά χρειάζεται μεγάλη υπομονή”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή ενημέρωση, η οποία σημειωτέον, αφορά στα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς χθες Κυριακή του Πάσχα, δεν δόθηκαν στοιχεία, ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα, με συνολικό αριθμό τα  2245, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Επίσης  6 νέους θανάτους, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θανόντων στους  116.

Από τους θανόντες 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,5% των θυμάτων είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

61 ασθενείς παραμένουν διασωλημένοι στις ΜΕΘ. Εχουν μέση ηλικία τα 68  έτη και oi 14 εξ αυτών είναι γυναίκες.

44 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει  54.344 κλινικά δείγματα.

Όπως είπε ο καθηγητής, από τα στοιχεία διεθνώς, επιβεβαιώνεται για κάποιο λόγο η υπεροχή του ιού στους άνδρες.

“Θεωρείστε αυτή την περίοδο ως μια ευκαιρία βελτίωσης των διατροφικών μας συνηθειών με βάση τη μεσογειακή διατροφή, με περιορισμό της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος, τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού και ζάχαρης, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και άφθονου νερού καθημερινά” κατέληξε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για πόσο διάστημα ακόμα θα χρειαστεί ακόμα να παραμένουμε σε επαγρύπνηση, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουμε περιορίσει σημαντικά τη διασπορά, η οποία είναι σε επίπεδα Ρ0, Ρ0,6 και κάτω, οπότε είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την διενέργεια μαζικών τεστ, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνονται με διαφορετικά κριτήρια από κάθε χώρα. Οι στρατηγικές για την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα για όσους δεν εμφανίζουν συμπτώματα εστιάζουν στους κρίσιμους χώρους. Πρώτα απ όλα θα ελέγχονται όσοι είναι στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία,  σε υπηρεσίες κρίσιμες για το κράτος, όπως η ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κα, ευάλωτες κατηγορίες όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες κα και σε κάποια στιγμή, σε όποιον έχει συμπτώματα. Θέλει πάρα πολύ προσοχή ο τρόπος με τον οποίον αξιοποιείς τα τεστ. Θα γίνει αυτό και αυτό αφορά τα μοριακά τεστ. Σε ό,τι αφορά τα τεστ αντισωμάτων, ο ΠΟΥ συνιστά ότι θα γίνει για λόγους επιδημιολογικής έρευνας και όχι πρόληψης. Όταν θα υπάρξει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, τότε θα δούμε πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, είπε ο καθηγητής.

Ξέρουμε ότι υπάρχει ανυπομονησία, αλλά χρειάζεται μεγάλη υπομονή 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επέδειξε ένα παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας που  έδειξε και παγκόσμια ότι οι Ελληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά.

“Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη, δεν χρειάζεται η Αστυνομία. Χρειάστηκε μόνο για τους ελάχιστους παραβάτες των μέτρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει οριστικά. Εχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Ξέρουμε ότι υπάρχει ανυπομονησία αλλά χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Θα ξεκινήσει σταδιακά και βήμα βήμα. Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου. Για οποιοδήποτε μέτρο, θα υπάρχει συγκεκριμένη και έγκαιρη ενημέρωση. Αν χαλαρώσουμε μπορεί να την πατήσουμε. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά” τόνισε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της δομής στο Κρανίδι, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι περιμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων για να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσουν το έργο τους οι κινητές μονάδες για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η παρουσία τους θα είναι ανεξάρτητη από την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή