“Χάθηκε” η ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο το 2020 – Ύφεση -4,5% προβλέπει η Κομισιόν. Δραματικές παρεμβάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

 

Όλα δείχνουν ότι το 2020 χάθηκε για την ανάπτυξη διεθνώς και θα ταλαιπωρήσει για ένα ακόμη χρόνο την Ελληνική οικονομία, που είχε βάλει ρότα ανάκαμψης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ύφεση “τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση (2008-2009) ή και χειρότερη”, όπως δήλωσε χθες η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μεταφέροντας τη “συναντίληψη” των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20.

Ύφεση έως 4,5% στην Ε.Ε. αντί για 1% που προέβλεπε μία εβδομάδα πριν εκτιμά πλέον η Κομισιόν στην πρότασή της προς το χθεσινό Ecofin, Η πρόταση αφορούσε στο “πάγωμα” των δημοσιονομικών κανόνων που εγκρίθηκε, αλλά και στη συζήτηση που συνεχίζεται σήμερα στο Eurogroup για νέα εργαλεία δανεισμού με άλλους όρους των κρατών αλλά και ευρωομολόγου με επίκεντρο τον ESM και την ΕΚΤ.

Η Morgan Stanley προειδοποίησε τους επενδυτές ότι: “Η παγκόσμια ύφεση για το 2020 είναι το βασικό μας σενάριο”, εκτιμώντας πως ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,9% – το χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η UBS, στο ίδιο μήκος κύματος, “βλέπει” μια μαζική και παγκόσμια συρρίκνωση έως 10% του παγκοσμίου ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα γνωρίσει φέτος ύφεση της τάξης του -5%.

Η Deutsche Bank προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,9% το δεύτερο τρίμηνο, με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να ξεπερνούν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σαρωτικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην Ευρώπη, η επιδημία του κοροναϊού ανατρέπει τα πάντα και ήδη ένα σαρωτικό κύμα αλλαγών μοιάζει να έχει μεταμορφώσει τη δημοσιονομική λογική της ΕΕ αλλά και να μεταβάλει τις έως τώρα σκληρές απόψεις της ηγεσία της.

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν χθες (Δευτέρα) την απόφαση αναστολής των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, μια ιστορική απόφαση που θα επιτρέψει στις χώρες να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα γενικής διαφυγής, τα κράτη-μέλη όπως και η Ελλάδα θα μπορούν να αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να εφαρμόσουν κάθε μέτρο που κρίνεται αναγκαίο για την στήριξη της δημόσιας υγείας αλλά και της Οικονομίας.

Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας που πέρασε ήταν αναμφίβολα το νέο πρόγραμμα-μαμούθ για αγορές ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ που εξήγγειλε η ΕΚΤ, περιλαμβάνοντας σε αυτό τα ελληνικά ομόλογα που έως τώρα έμεναν αποκλεισμένα από την ποσοτική χαλάρωση αλλά και εταιρικά ομόλογα.

Σε συνδυασμό με την αύξηση των αγορών ομολόγων κατά 120 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα, το πρόγραμμα της ΕΚΤ ανέρχεται πλέον στα 960 δισ. ευρώ. Θα συνοδεύσει τα φθηνά δάνεια που δεσμεύθηκε να χορηγήσει η ΕΚΤ και πάλι στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Μέρκελ ανατρέπει την πολιτική της

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ – που μόλις προ ολίγων ετών είχε χαρακτηριστεί «η κυρία όχι σε όλα» – αρνούμενη οποιαδήποτε ιδέα μπορούσε να απαλύνει τα δεινά τής κρίσης χρέους και να θωρακίσει την Ευρωζώνη, αιφνιδίασε ανακοινώνοντας μια θεαματική δέσμη μέτρων ύψους 460 δισ. ευρώ και ευνοώντας την κοινή έκδοση ευρωομολόγων με τη συμμετοχή της Γερμανίας και στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Το Βερολίνο σκέπτεται να αναστείλει προσωρινά το λεγόμενο «φρένο χρέους» που έχει ενσωματώσει στο σύνταγμά της η Γερμανία ώστε να διαιωνίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.  Και ήδη ανακοίνωσε επιπλέον το ποσό των 156 δισ.  ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, εργαζομένων, οικογενειών, ενοικιαστών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να μειώσει τις συνέπειες από την κρίση του κοροναϊού.

Με αυτό το πακέτο βοήθειας η γερμανική κυβέρνηση ουσιαστικά εγκαταλείπει για πρώτη φορά, έπειτα από έξι χρόνια, την πολιτική της των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ … “κατάπιε τη γλώσσα του”

Καταλυτικά έχει δράσει ο κορονοϊός και στις ΗΠΑ, επιφέροντας ταχύτατες μεταβολές  στη στάση του Αμερικανού προέδρου και αστραπιαίες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ υποτιμούσε τόσο την επιδημία όσο και την επικινδυνότητά της για τη «στιβαρή» αμερικανική οικονομία – είχε μάλιστα ζητήσει από το Κογκρέσο το γελοίο για τα αμερικανικά μεγέθη ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει την επιδημία και το Κογκρέσο του είχε εγκρίνει το εξίσου γελοίο ποσό των 8,3 δισ. δολαρίων –  τώρα προωθεί δέσμη μέτρων ύψους τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολαρίων.

Η Federal Reserve, με νέα αιφνιδιαστική παρέμβαση της χθες ανακοίνωσε πως θα αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων για να υποβοηθήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτική. Η Fed είχε προηγουμένως θέσει ως όριο αγορών παγίων τα 700 δισ. δολ.και είχε προχωρήσει σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με την οποία μηδένισε το βασικό της επιτόκιο.

Ανάκαμψη το 2021 σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα ανακάμψει το 2021. “Για να φτάσουμε στην ανάκαμψη”, αναφέρει η Γενική Διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, “είναι ύψιστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας – παντού. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορο σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι και η ανάκαμψη”.

Το Ταμείο καλωσορίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τα μέτρα των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. “Οι γενναίες αυτές πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της κάθε μεμονωμένης χώρας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Θα χρειαστούν περισσότερα, ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο”, τονίζει η Γκεοργκίεβα.

Καμία δημοσίευση για προβολή