Χατζηδάκης: Πόροι έως €4,4 δισ. για τη μεταλιγνιτική εποχή. Πώς θα αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες σε Δ. Μακεδονία – Μεγαλόπολη

Η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή που αφορά τη Δυτική Μακεδονία και στο Δήμο της Μεγαλόπολης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην κυβερνητική πολιτική. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε και συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά η ειδική κυβερνητική επιτροπή, ενώ η χώρα προσδοκά και σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτό το μέτωπο.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον αρμόδιο υπουργό κ Κωστή Χατζηδάκη και με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Φερέιρα, έγινε μια γενική επισκόπηση των κατευθύνσεων και αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή, για ένα master plan, με στόχο να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες λόγω της απολιγνιτοποίησης στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Υπογραμμίστηκε ότι για την υλοποίησή του σχεδίου θα υπάρξει χρηματοδότηση τριών κατηγοριών:

  • Από το Just Transition Fund της ΕΕ,
  • από διαφόρους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και
  • από ελληνικούς δημόσιους πόρους -μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ή άλλων μηχανισμών όπως το Πράσινο Ταμείο- ενώ, φυσικά, αναμένεται να αξιοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν μέχρι το 2027 για την απολιγνιτοποίηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της θα κυμαίνονται από 3,7 δισεκατομμύρια μέχρι 4,4 δισεκ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα διενεργεί σχετική μελέτη, όμως η Διυπουργική Επιτροπή θα προχωρήσει στην ανάθεση μελετών και σε άλλους φορείς, έτσι ώστε υπάρχει πιο σφαιρική αντίληψη.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης θα καλύψει επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, όπως τον αγροτικό, τον μεταποιητικό και τις υπηρεσίες. Θα στηρίξει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων και φυσικά projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ.

Το σχέδιο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2020 και η εφαρμογή του θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2021. Για το 2020 θα χρησιμοποιηθούν πόροι του παρόντος ΕΣΠΑ, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, το τέλος της ΔΕΗ, το οποίο είναι 130 εκατομμύρια ευρώ, και πόροι του Πράσινου Ταμείου, γύρω στα 60 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή