Χειραφετείται ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ – Τι σημαίνει η αυτοπεποίθησή του στα μέτωπα της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία – που σημαίνει εμπλοκή σε πόλεμο – αντανακλά την αυτοπεποίθηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γεωπολιτική σκακιέρα, την επιστροφή της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την απόπειρα χειραφέτησής της από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αυτό θεωρούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επισημαίνοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οι Τουρκικές ενέργειες αποτελούν, όπως τονίζεται, “πλήγμα στο απαραβίαστο των συνόρων”, όπως αυτό περιγράφεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

  • Η Τουρκία εμφανίζεται να ανοίγει τη βεντάλια των επιδιώξεών της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συντονισμένα, σε διακηρυγμένους και νέους στόχους.

Η κίνηση του Ερντογάν στη σκακιέρα της Συρίας και όσα ακολούθησαν, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι:

  • Οι ΗΠΑ (του Τραμπ) δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να αποτρέψουν ένα θερμό επεισόδιο ή, πολύ περισσότερο, μια πολεμική αναμέτρηση στη Μέση Ανατολή
  • Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από από τη Συρία και αφήνουν “ελεύθερο πεδίο” στη Μόσχα και την Άγκυρα. Επικεντρώνουν την προσοχή τους στη Σαουδική Αραβία,την οποία εξοπλίζουν με πολεμικά αεροσκάφη και πυραύλους, διατηρώντας την πίεσή τους στο Ιράν.
  • Η Τουρκία δεν θέλει να ενοχλήσει τους σχεδιασμούς της Μόσχας που στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Συνεπώς δεν θα προχωρήσει την εισβολή της στη Συρία σε βάθος, στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται νοτιότερα του σημερινού μετώπου.

Σημειώνεται ότι η  εισβολή της Τουρκίας η οποία πραγματοποιείται τώρα, προκειμένου να διαμορφώσει μία ζώνη προστασίας, μία buffer zone 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της, δεν είναι η πρώτη.Τέτοια ανάλογη στρατιωτική επέμβαση έχει κάνει και το 2016 και το 2018, χωρίς “να ανοίξει ρουθούνι” στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, γεγονός που τη “νομιμοποιεί” έκτοτε να δρα σε ξένο έδαφος για “την προστασία της εθνικής ασφάλειάς” της.

Παράλληλα, η Άγκυρα δεν έχει υποστείλει το ενδιαφέρον της για παρεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα μάλιστα. Επιμένοντας στο δόγμα των “δύο παράλληλων μετώπων”, εντείνει τις πιέσεις της προς την Αθήνα και τη Λευκωσία με απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρείται πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει τους σχεδιασμούς της στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ ρίχνοντας το γάντι στη Γαλλία, την Ιταλία (που εταιρίες τους επιχειρούν εκεί) και βέβαια στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Kαι αυτό, παρά τις πολύ αυστηρές δηλώσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών ότι στην περίπτωση των Τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο έχουμε παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή