Χονγκ Κονγκ: Έπειτα από 11ήμερη πολιορκία η αστυνομία μπήκε στην πολυτεχνειούπολη

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μπήκε σήμερα στην πολυτεχνειούπολη, έπειτα από έντεκα ημέρες πολιορκίας.

Η Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ ήταν το επίκεντρο της αμφισβήτησης στις 17 Νοεμβρίου όταν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.

Οπλισμένοι με τόξα, βέλη και κοκτέιλ μολότοφ, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία που απάντησε κάνοντας χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και αντλιών εκτόξευσης νερού.

Τις συγκρούσεις αυτές, τις πιο βίαιες αφότου ξεκίνησε η αμφισβήτηση τον Ιούνιο, ακολούθησε η πολιορκία της Πολυτεχνικής Σχολής.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν οχυρωμένοι στην τεράστια έκταση της πολυτεχνειούπολης η οποία είχε περικυκλωθεί από την αστυνομία.

Οι περισσότεροι από αυτούς παραδόθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία. Άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν με σκοινιά ή μέσω των υπονόμων.

Το προσωπικό του πανεπιστημίου δήλωσε ότι βρέθηκε μόνο ένα άτομο και οι δημοσιογράφοι δεν διαπίστωσαν καμία σημαντική παρουσία στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών.

Χθες βράδυ, ένας διαδηλωτής, που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως περίπου 20 διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στην Πολυτεχνική Σχολή.

Όταν η αστυνομία και οι πυροσβέστες ξεκίνησαν την επιχείρησή τους, που έχει σκοπό να συγκεντρώσει στοιχεία για την έρευνα και να ασφαλίσει την πανεπιστημιούπολη έντεκα ημέρες μετά την έναρξη της πολιορκίας, δεν διαπιστώθηκε παρουσία διαδηλωτών.

Συγκέντρωσαν σε μια αυλή μισογεμάτα μπιτόνια βενζίνης, βόμβες μολότοφ για την κατασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί μπουκάλια από κρασί και πολλά γυάλινα μπουκάλια που περιείχαν χημικές ουσίες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τσόου Γιατ-μινγκ εξήγησε ότι η προτεραιότητα της επιχείρησης αυτής δεν ήταν η σύλληψη διαδηλωτών που μπορεί να κρύβονταν στο πανεπιστήμιο: “Προτεραιότητά μας δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι επικίνδυνες ουσίες που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μόλις ασφαλιστούν οι εγκαταστάσεις, θα αρχίσει μια τεράστια επιχείρηση καθαρισμού προκειμένου να απαλειφθούν τα σημάδια αυτής της ‘κατάληψης’.

Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν με πεδίο μάχης γεμάτο κομμάτια από τούβλα -που οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών- μαζί με κράνη, ρούχα και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Το καφέ Starbucks λεηλατήθηκε, με τα παράθυρά και το γκισέ του να είναι καλυμμένα με γκράφιτι.  Τα καταστήματα του αμερικανικού ομίλου στο Χονγκ Κονγκ ήταν συχνά στόχος των διαδηλωτών. Η θυγατρική των Starbucks στο Χονγκ Κονγκ ανήκει σε μια οικογενειακή επιχείρηση που κατηγορείται ότι πρόσκειται στο Πεκίνο.

Χθες οι αρχές της Πολυτεχνικής Σχολής κάλεσαν την αστυνομία να άρει την πολιορκία του και ζήτησαν από την αστυνομία να τις βοηθήσει να απομακρύνουν τα επικίνδυνα υλικά.

Το κίνημα αμφισβήτησης ξεκίνησε τον Ιούνιο έπειτα από την απόρριψη ενός νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε στη συνέχεια, όμως οι διαδηλωτές διεύρυναν τις διεκδικήσεις τους.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή