«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αἰδώ …» – Την κατάλυση των θεμελιωδών θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καταγγέλλει σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση

 

«Ο κ. Τσίπρας διαμορφώνει ένα  νέο  σύστημα διακυβέρνησης, τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό. Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς κανένα θεσμικό,  πολιτικό και ηθικό φραγμό», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις με τις μεταγραφές των βουλευτών ευθέως ή με … «υποσχετική» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση αυτή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ αντιπροσωπεύει την αντίληψη που έχει σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση στα όσα δραματικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες και ευτελίζουν το κοινοβουλευτικό σύστημα.

«Σε ότι αφορά τον κανονισμό της Βουλής και τους 6 βουλευτές που με την ψήφο τους αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, ο κ. Βούτσης θα έπρεπε να έχει επιστρέψει τις επιστολές του πρωθυπουργού ως ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική, όσο και τις επιστολές των 6, οι οποίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γεραπετρίτη  “δημιουργούν μια παρασυνταγματική δομή” που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία», δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριακός Μητσοτάκης στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ.

«Είναι αδιανόητο βουλευτές να εκχωρούν εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα από αυτό που ανήκουν, είπε. Η πράξη τους και μόνο καταλύει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη και κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών και θα όφειλε αμέσως ο Πρόεδρος της Βουλής να τις επιστρέψει ως απαράδεκτες».

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία θεωρεί ότι  «δεν έχει υπάρξει ποτέ στην κοινοβουλευτική ζωή κάποιος πρωθυπουργός που αποτόλμησε να ζητήσει εγγράφως την εν λευκώ παράδοση της συνείδησής βουλευτών για νομοσχέδια που θα φέρει».

Στην κατάλυση των θεμελιωδών θεσμών και κυρίως των βασικών εννοιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αναφέρθηκε χθες (05/02) ο κ. Βενιζέλος:

«Εμφανίζονται βουλευτές που δηλώνουν ότι  εξακολουθούν να  ανήκουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης,   αλλά επιθυμούν να προσμετράται η ψήφος τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μόνο έτσι συγκροτείται ως τέτοια, είπε. Εμφανίζονται άλλοι βουλευτές-υπουργοί που δηλώνουν κοινοβουλευτικά ανεξάρτητοι, αλλά ταυτοχρόνως και  συνεργαζόμενοι με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία και θέλουν να προσμετράται η ψήφος τους σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες .

Ο  ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός εμπεριέχει βουλευτές που ανήκουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένουν με υποσχετική στους ΑΝΕΛ που ο έως πριν λίγο εταίρος τους τους υποβαθμίζει σε  πτυσσόμενο κόμμα, το οποίο υπάρχει όσο υπάρχει  χάρη στην «γενναιοδωρία» του κ. Τσίπρα.  Εμπεριέχει βουλευτές που παραδίδουν με επιστολή την κατά  συνείδηση ψήφο τους στην κυβέρνηση. Εμπεριέχει υπουργούς που δεν ανήκουν τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσονται κοινοβουλευτικά σε αυτόν, έως ότου κληθούν στα εσώτερα του νέου κομματικού τους παραπετάσματος.

Ο εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι πλέον πλήρης. Χωρίς πάτο»… Το πιο επικίνδυνο στοιχείο  είναι  όμως το απύθμενο θεσμικό  θράσος. Η αίσθηση ότι τους τελευταίους μήνες της παραμονής τους στην εξουσία μπορούν να ασχημονούν κατά των δημοκρατικών θεσμών σε δημόσια θέα χωρίς αιδώ και χωρίς αίσθηση κινδύνου τιμωρίας.

Είναι υποχρέωση κάθε δημοκράτη πολίτη να αντιταχθεί και να προειδοποιήσει. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι “κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες”, αλλά αλλοίωση του πολιτεύματος», κατέληξε.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]