Χωριάτικη σε μορφή τσιζκέικ, της Λεονί Σταφυλά

Η ιδέα ήταν απλή: Θα μπορούσε να σταθεί σε ένα τραπέζι μια χωριάτικη ντοματοσαλάτα σε τελείως διαφορετική μορφή; Η απάντηση εξίσου απλή: Γιατί όχι;

Το τσιζκέικ ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό –δεν είναι και λίγα τα αλμυρά τσιζκέικ που έχω συναντήσει. Δεν ήθελα όμως να χρησιμοποιήσω μαρμελάδα ντομάτας, δεν είχα κανένα λόγο να «γλυκάνω» την χωριάτικη μου. Αποφάσισα λοιπόν να στολίσω το πιάτο μου με τις ψευτο-λιαστές ντομάτες που φτιάχνω στο φούρνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως τις έψησα σε αρκετά δυνατή θερμοκρασία, στους 180 βαθμούς, και για λίγη ώρα, περίπου 20 λεπτά, ώστε να μείνουν ζουμερές. Αντιθέτως για τις «λιαστές» του φούρνου αφήνω τα ντοματίνια να ψήνονται όλο το βράδυ στους 70 βαθμούς.

Εκεί που ατύχησα στην πρώτη μου απόπειρα ήταν με την βάση του τσιζκέικ. Έτριψα το παξιμάδι με λίγο λάδι και μυρωδικά, το έστρωσα ως βάση σε ένα τσέρκι, το έβαλα για λίγο στον ζεστό φούρνο να φύγει η πολύ υγρασία και να γίνει πιο τραγανό, έβαλα την κρέμα τυριού και τις ντοματούλες και πράγματι είχα ένα πολύ όμορφο πιάτο. Μόνο που όταν πήγα να το κόψω η βάση διαλύθηκε! Είχα μια κρέμα τυριού, με ψητές ντοματούλες και… τραγανά ψίχουλα!

Αυτό που έλειπε ήταν κάτι που θα έπαιζε τον συνδετικό κρίκο και βούτυρο δεν ήθελα να βάλω με κανέναν τρόπο. Με τα πολλά κατέληξα σε κάτι πολύ απλό: ένα τόσο δα κομματάκι τυρί (είχα μάλιστα στο ψυγείο μια γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά) που έτριψα μαζί με το παξιμάδι και όταν ψήθηκε κράτησε τα πάντα στη θέση τους: Η βάση του τσιζκέικ μου ήταν ένα πολύ τραγανό μπισκότο.

Όσο για την κρέμα του τυριού, δεν έχει τίποτα πολύπλοκο –εγώ χρησιμοποίησα φέτα και ανθότυρο θα μπορούσε όμως να μπει κατίκι ή μανούρι ή μυζήθρα.

Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο και όμορφο. Και επιπλέον δεν είναι απλώς μια σαλάτα, είναι ένα αξιοπρεπέστατο ορεκτικό.
Ιδού:

Για 2 άτομα (οι ποσότητες προσαρμόζονται στον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να φάνε)

Για την βάση

2-3 μικρά παξιμάδια –προτιμώ τα κριθαρένια
λίγο λάδι,
2-3 φυλλαράκια βασιλικού
1 σελίδα σκόρδο
25 γραμμάρια γραβιέρα

Για την κρέμα τυριού

30 γρ. φέτα
30 γρ. ανθότυρο
2 κουταλιές γιαούρτι
λίγο γάλα, αν χρειαστεί να αραιώσει η κρέμα
1φρέσκο κρεμμυδάκι
Λίγη ρίγανη

Για την επικάλυψη

10-15 Ντοματακια κομμένα στη μέση
ζάχαρη, χοντρό αλάτι, ρίγανη, λάδι,
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
μια σταλιά μπαλσάμικο
3-4 ελιές χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής ΕΔΩ