Χρ. Σταϊκούρας: Ένα “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο R&I

Σταϊκούρας

Για μία αναβάθμιση που φέρνει τη χώρα ένα “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα, έκανε λόγο στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά την Standard & Poor’s, την DBRS και την SCOPE Ratings, που αποδίδει, στο Ελληνικό Δημόσιο, βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταϊκούρα:

“Σήμερα, ένας ακόμη διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο ιαπωνικός R&I, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αναβάθμιση που φέρνει τη χώρα ένα “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά την Standard & Poor’s, την DBRS και την SCOPE Ratings, που αποδίδει, στο Ελληνικό Δημόσιο, βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.

Η 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας 

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής.

Έτσι, μετά την επίτευξη των στόχων της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της σταδιακής δημοσιονομικής ισορροπίας, της διαμόρφωσης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της γενναίας και αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Εθνικός στόχος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία”.

Τι αναφέρει η R&I στην έκθεσή του

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει πιθανότατα σε σταθερή τροχιά παρά την πίεση του πληθωρισμού που την επηρεάζει αρνητικά, εκτιμά σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης R&I, ο οποίος αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο ΒΒ+ από την προηγούμενη ΒΒ, με το outlook να παραμένει “σταθερό”.

Όπως εξηγεί ο οίκος, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας ως αποτέλεσμα της προόδου στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, η R&I έχει αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας σε ΒΒ+.

Για το 2022 αναμένει ότι εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και της ανόδου του πληθωρισμού, θα ασκηθεί πτωτική πίεση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία κερδίζει έδαφος για την άνοδο της ζήτησης του τουρισμού και τις επενδύσεις με βάση την πλήρη ανάπτυξη του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης 

Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης από το 2023 και μετά, με την προϋπόθεση ότι οι παράγοντες που ασκούν πτωτική πίεση στην οικονομία, θα υποχωρήσουν.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν ο τραπεζικός κλάδος είναι σε θέση να βελτιώσει την κερδοφορία και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, μαζί με τις πρωτοβουλίες για συνεχή μείωση των ΝΡs, το οποίο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ, κυρίως χάρη στα ισχυρά φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πρωτογενές ισοζύγιο θα επιστρέψει πιθανότατα σε πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ το 2023, μετά την ολοκλήρωση του πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο πόσο αποτελεσματικά θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, οι οποίες θεωρούνται βασικός παράγοντας για τον καθορισμό των οδών οικονομικής ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Καμία δημοσίευση για προβολή