«Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις και τις θέλουμε άμεσα» σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα

Γιάννης Στουρνάρας: Δεν κινδυνεύει η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους

H οικονομία της Ελλάδας έχει ακόμα μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Fortune.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Fortune, ο Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας

  • “Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί, το τραπεζικό σύστημα κεφαλαιοποιείται. Φυσικά, υπάρχει η κληρονομιά της κρίσης, η οποία εξακολουθεί να είναι υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Υπάρχει μια διαρροή εγκεφάλων και ένα κενό στις επενδύσεις” υπογράμμισε ο Κεντρικός τραπεζίτης.

Αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια. Καταφέραμε να λύσουμε τα προβλήματα ροής, τα οποία είναι ελλειμματικά. Αλλά τα προβλήματα των μετοχών, τα υψηλά χρέη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις

Για να μειωθεί το χρέος που τώρα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, σε επίπεδα κάτω από το 100%, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια… Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις. Διότι για να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις. Επενδύουμε μόνο στο 10% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση επενδύσαμε περίπου το 20% του ΑΕΠ. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό στις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να δανειστούμε ή οι συνθήκες δανεισμού είναι πολύ δύσκολες λόγω της κληρονομιάς της κρίσης χρέους.

Ελπίζουμε λοιπόν για επενδύσεις σε μετοχές ή αυτό που αποκαλούμε άμεσες ξένες επενδύσεις… Μια χώρα που μόλις εξήλθε από μια περίοδο λιτότητας πρέπει να είναι προσεκτική… Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Όμως, για όσους έμειναν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών σημειώθηκε μέση μείωση του εισοδήματος άνω του 25%.

  • Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό, είναι η σοβαρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Και κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Στο παρελθόν κανείς δεν έδωσε προσοχή στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας

[more]

Το πρόβλημα ήταν ότι στο παρελθόν ξεπερνούσαμε τους στόχους του προϋπολογισμού. Σε κάποιο σημείο στο παρελθόν είχαμε δημοσιονομικό έλλειμμα 50% του ΑΕΠ. Αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και σημαίνει ότι κανείς δεν έδωσε προσοχή στη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

Το μεγάλος πρόβλημα του brain drain

Εκατοντάδες χιλιάδες ταλαντούχοι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό, εξαιτίας των συνθηκών κρίσης και της ύφεσης. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να τους επαναφέρουμε, τουλάχιστον κάποιους από αυτούς. Όχι στο απότερο μέλλον, αλλά αμέσως, επιτυγχάνοντας υψηλότερη ανάπτυξη και δημιουργώντας καλές νέες θέσεις εργασίας, με καλούς μισθούς… Η διαρροή εγκεφάλων (brain drain) προκαλεί χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης επειδή η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται επίσης.

Δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν αυτές οι τάσεις. Μόνο με την παραγωγή καλών θέσεων εργασίας μπορούμε να φέρουμε πίσω τους ανθρώπους που έφυγαν – ειδικά νεαρά ζευγάρια που έκαναν περισσότερα παιδιά. Ωστόσο, χρειάζονται καλύτερες θέσεις εργασίας για να το πετύχουμε αυτό και βραχυπρόθεσμα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρέπει να έχουμε άμεσες επενδύσεις. Έχουμε πολύ υψηλές δυνατότητες. Αλλά για να τo εκμεταλλευτεί αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται άμεσες ξένες επενδύσεις, τώρα αμέσως».

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή