Χριστούγεννα με ανοιxτή την αγορά – Οι έξι δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τί θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

Πράσινο φως στο σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τον χρόνο άρσης του lockdown. Όλα, πάντως, δείχνουν, ότι ούτε στις 7 Δεκεμβρίου θα αρθεί η καραντίνα, καθώς τα κρούσματα μειώνονται με πολύ μικρό ρυθμό, ενώ θάνατοι και διασωληνώσεις ξεπερνούν κάθε ρεκόρ καθημερινά.

Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται μία μείωση των κρουσμάτων της τάξεως του 20%, η οποία δημιουργεί βάσιμες ελπίδες, ότι τουλάχιστον λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οι πολίτες θα μπορέσουν να πάρουν μία ανάσα και να προμηθευτούν τα γιορτινά τους ψώνια.

Δείτε επίσης: Τάξη στα δεδομένα από τα rapid test βάζει η ΗΔΙΚΑ – Πώς θα εμπλουτιστεί το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Covid-19 

Πότε θα λήξει η καραντίνα 

Από τις παρεμβάσεις που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είναι σαφές ότι ο κ Μητσοτάκης  θέλει να βάλει ένα φρένο σε όλη αυτή την συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας – οικονομίας, καθώς δεν είμαστε ακόμα κοντά στην άρση του lockdown.

Και αυτό, γιατί όλα δείχνουν ότι ούτε στη συμπλήρωση ενός μήνα καραντίνας, τα κρούσματα θα έχουν προσεγγίσει το όριο ασφαλείας που θέτουν οι επιστήμονες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ένα μετά το άλλο, τα μέλη της Επιτροπής τάσσονται πλέον και δημόσια υπέρ του ανοίγματος της αγοράς, στις 21 και όχι στις 14 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ισχυρός προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων ακόμα και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα δημοτικά τα οποία ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν.

Δεν είναι κλειδωμένη η ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου παρά την καλή πρόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη Πέμπτη θα γίνει μια συζήτηση της επιτροπής λοιμωξιολογων με την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όλα είναι στο τραπέζι.

«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός κ πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν κ άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού κ στη θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρησης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ κ αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ανέφερε το Σάββατο  ο πρωθυπουργός,  στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

Οι 6 παράμετροι που θα κρίνουν τις αποφάσεις 

Οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου και βάση των οποίων θα λάβει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός είναι :

  • -O αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων,
  • O αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων,
  • Tο ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων,
  • O δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται, που χθες έπεσε στο 8,3% με όριο συναγερμού το 4%
  • Tο λεγόμενο Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα, που σύμφωνα με την Καθημερινή είναι περίπου στο 0,68 στην Αττική και 0,85 στη Θεσσαλονίκη και
  • O αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Διαβάστε ακόμη: 

Ευρωπαϊκές Τράπεζες ποιες είναι οι προκλήσεις για το 2021, τι αναμένουμε στην Ελλάδα

Μια Ελληνοαμερικανίδα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν – Ποια είναι η Τζεν Ψακι που αναλαμβάνει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Καμία δημοσίευση για προβολή