“Χρονιά σταθμός” το 2022 με «έκρηξη» των επενδύσεων. Αρχίζει ένας δεκαετής κύκλος ανάπτυξης της οικονομίας: Τι δείχνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ανάπτυξη τρίμηνο

Η νέα εκτίμηση για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2021 κατά 6,1% που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται στη Δευτέρα στη Βουλή, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να μπει σε νέο κύκλο μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Δεκαετής κύκλος ανάπτυξης με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 3%

Ο κύκλος αυτός σύμφωνα με διεθνείς αλλά και έλληνες αναλυτές ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και δέκα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα μεγαλώνει με ρυθμούς πάνω από 3%.

Άλλωστε και το 2022 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί, λιγότερο μεν από το 2021 που η ανάκαμψη καλύπτει σχεδόν το 80% των απωλειών του 2020 λόγω τηα πανδημίας, αλλά θα φθάσει πάλι κοντά στο 5%.

“Κλειδί” οι επενδύσεις

Τον τόνο για την εξέλιξη αυτή θα δώσουν οι επενδύσεις οι οποίες μετά από πολλά χρόνια δείχνουν να μπαίνουν σε νέα φάση με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και «μεγάλους παίκτες» στην ελληνική αγορά.

Οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν στην «έκρηξη» των επενδύσεων από το 2022 και τα επόμενα χρόνια.  Για τον επόμενο χρόνο η εκτίμηση είναι ότι επενδύσεις θα σημειώσουν «άλμα» κατά 23,4% που σε πραγματικές τιμές σημαίνει ότι θα διοχετευθούν στην αγορά νέα κεφάλαια που αγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και τα κεφάλαια αυτά δεν θα προέρχονται μόνο από τα δημόσια ταμεία αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας είναι η έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης , καθώς και η διασφάλιση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα σχετικά κεφάλαια στην ιδιωτική οικονομία, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης – μείωση της ανεργίας

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω πτώση της ανεργίας στη χώρα μας που υπολογίζεται ότι θα  φθάσει το 14,3%. Η μείωση της ανεργίας θα συμβάλλει και στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης , ωστόσο η μικρή αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν αμοιβής στη μισθωτή εργασία – εκτιμάται σε 1,1% δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού (2,0%) –  δημιουργεί αβεβαιότητες για την επίτευξη του τελικού στόχου, δηλαδή συνολικά αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9%.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει τα επόμενα χρόνια στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο και το 2022 θα παραμείνει αρνητικό, παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση της τάξης του 7,5%. Η αύξηση των εισαγωγών αγαθών (+9,7%) προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη εκείνης των εξαγωγών αγαθών (+2,7%), στοιχείο το οποίο είναι αναμενόμενο λόγω της σημαντικής ανάκαμψης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, που συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, μηχανήματα και καταναλωτικά αγαθά.

Ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω ανάκαμψη και εκτιμάται, ότι εφόσον οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι θετικές, το 2022 οι εισπράξεις θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κοντά στο 80% των εισπράξεων της χρονιάς ρεκόρ του 2019.

Αστάθμητος παράγων η ενεργειακή κρίση

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, θα ληφθούν υπόψη και οι εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο, καθώς οι συνεχείς και υπέρογκες ανατιμήσεις τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο, απειλούν, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, να «τινάξουν στον αέρα» τις σχεδιαζόμενες οικονομικές πολιτικές.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή