Χρυσοχοίδης : Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι αργή και επώδυνη . Μας περιμένει βαθιά ύφεση, αλλά είμαστε έτοιμοι – Τι λέει για Μητσοτάκη

Στην παραδοχή ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι αργή και επώδυνη και η ύφεση βαθιά, προχωρά σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πλέκει το εγκώμιο του πρωθυπουργού, υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη να στηριχθούν με απευθείας ενίσχυση οι μικρές επιχειρήσεις και οι οικονομικά ευάλωτοι και προσθέτει ότι όλες  οι επενδύσεις, όλες οι πολιτικές πρέπει να έχουν ρήτρα περιβάλλοντος και ρήτρα αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνει ότι δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας ότι επί των ημερών της θα λειτουργεί ένα αποτελεσματικό κράτος, και αυτό, όπως τονίζει, σε τρία καίρια ζητήματα: Υπάρχει κράτος για να συνδράμει, για να αμυνθεί και για να διευθύνει. «Οι πολίτες ανταποκρίνονται, συνεργάζονται, αυτοπειθαρχούν όταν το προσωπικό συμφέρον ταυτίζεται με το κοινό καλό. Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας να το καταδείξει, να ενημερώνει, να πείθει. Να μην μονοπωλεί, να συναισθάνεται και να διευθύνει».

“Πως ο πρωθυπουργός αναδείχθηκε σε ηγέτη”

Ο κ. Χρυσοχοϊδης πλέκει το εγκώμιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι κράτος χωρίς ηγεσία δεν υπάρχει και ο πρωθυπουργός αναδείχθηκε σε ηγέτη. « Δεν μονοπώλησε, δεν προέτρεξε. Ηξερε να ακούει, να τολμά και να προκρίνει. Γι’ αυτό και κατάλληλοι άνθρωποι βρέθηκαν σε κατάλληλες θέσεις τις κρίσιμες στιγμές. Με το φως να πέφτει στις ικανότητες και όχι στις ανθρώπινες αδυναμίες τους. Επιτέλους ζήσαμε λιγότερη καταγγελία στον πολιτικό λόγο, επιτελική και περισσότερη δουλειά στον κρατικό μηχανισμό. Ετσι χτίσθηκε η συναίνεση», σημειώνει χαρακτηριστικά και εκφράζει την πεποίθησή του ότι με αφορμή την υγειονομική κρίση, έγινε μία νέα αρχή στη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραδέχεται ότι η χώρα έχει την ατυχία η ύφεση να τη βρίσκει εξαντλημένη από τη δεκαετή κρίση, αλλά όπως τονίζει, «παράλληλα, είμαστε πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι στη διαχείριση κρίσεων, έχουμε μάθει να περιορίζουμε τις ανάγκες μας. «Φυσικά και μπορούμε να τα καταφέρουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ύφεση θα προκληθεί από κρίση ζήτησης

Σε ερώτηση αν μετά την κρίση του κοροναϊού, η κυβέρνηση θα πρέπει να δει τον ρόλο του κράτους και του δημοσίου με άλλο μάτι ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντά : Η ύφεση θα προκληθεί από κρίση ζήτησης. Απόλυτη προτεραιότητα, οι δημόσιες επενδύσεις σε βάθος για να ανορθωθεί η οικονομία. Δεν είναι ζήτημα καλού ή κακού Δημοσίου, διλήμματος αγοράς ή κράτους. Ο κόσμος αλλάζει σελίδα, η παγκόσμια παραγωγή τροποποιείται. Η αβεβαιότητα δεν ευνοεί ιδιωτικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα δεν μπορεί για λόγους πληθωρισμού τελικά, η ανθρωπότητα να συνεχίσει να παράγει στην Κίνα και να καταναλώνει στη Δύση. Η εξάρτηση είναι επικίνδυνη και φάνηκε δραματικά, ακόμη και σε υλικά όπως οι μάσκες προφύλαξης.

Η Ευρώπη, στο μερίδιο που της αναλογεί και η Ελλάδα, πρέπει να αρχίσει να παράγει περισσότερο και να καταναλώνει διαφορετικά. Η οικονομία μας στηρίζεται σε υπηρεσίες και τουρισμό, έχει πληγεί καίρια και το μείγμα χρειάζεται αλλαγή ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό. Οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές είναι μονόδρομος. Ωστε να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι αργή και επίπονη

Σε άλλη ερώτηση, πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό που υπογραμμίζει και ο πρωθυπουργός για δίκαιη κατανομή των βαρών, ο υπουργός Προστασίας, δεν μασάει τα λόγια του : “ Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι αργή και επίπονη. Η ύφεση βαθιά. Η μοίρα μας αποδείχθηκε κοινή, όπως κοινή ανάγκη είναι και η δικαιοσύνη στη διαχείριση της δύσκολης περιόδου που έρχεται. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως σκέφτεται δίκαια και έξυπνα. Τα μέτρα στήριξης δεν ήταν μόνο επιδόματα αλλά και περιορισμοί στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ωστε να ανακάμψουν κατά το δυνατόν οι επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα να ανακουφισθούν προσωρινά οι πιο αδύναμοι.

Υπογραμμίζει, δε, ιδιαίτερα την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων, των νέων ανέργων που θα δημιουργηθούν, την ανάγκη ρυθμίσεων των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα προκύψουν. «Δεν νοείται ανόρθωση χωρίς απευθείας ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και ατόμων. Ολες οι επενδύσεις, όλες οι πολιτικές πρέπει να έχουν ρήτρα περιβάλλοντος και ρήτρα αλληλεγγύης», τονίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή