«Χτύπημα» από την Moody’s στον Ερντογάν: Υποβαθμίζει 13 τουρκικές τράπεζες, προειδοποιεί για capital controls

Ερντογάν Moodys

Νέο «χτύπημα» στην ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία και στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν επεφύλαξε η Moody’s.

Λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε 13 τουρκικές τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους όλων των τουρκικών τραπεζών παραμένουν αρνητικές, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών και για την επιβολή capital controls.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το χτύπημα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι τουρκικές τράπεζες είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς του να χρηματοδοτήσει τα φαραωνικά του έργα, να συνεχίσει να παρέχει φθηνά δάνεια στους τούρκους, αλλά και να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος για να συγκρατήσει την κατάρρευση της λίρας.

Οι τράπεζες που υποβαθμισε η Moody’s

Η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε συνάλλαγμα 12 τραπεζών, τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμου κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) και τις εκτιμήσεις μακροπρόθεσμου κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) για έξι τράπεζες. Επίσης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία για τις καταθέσεις μιας τράπεζας κατά μία βαθμίδα και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για καταθέσεις ξένου νομίσματος για τρεις τράπεζες κατά δύο βαθμίδες.

Οι τράπεζες που υποβαθμίζονται είναι οι Akbank T.A.S. (Akbank), Alternatifbank A.S. (Alternatifbank), Denizbank A.S., HSBC Bank A.S. (Τουρκία), QNB Finansbank A.S. (QNB Finansbank), T.C. Ziraat Bankası A.S. (Ziraat), Türk Ekonomi Bankası A.S. (TEB), Türkiye Garanti Bankası A.S. (Garanti BBVA), Türkiye Halk Bankası A.S. (Halk Bank), Türkiye İş Bankası A.S. (Isbank), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakifbank) και Yapı ve Kredi Bankası A.S. (Yapi Kredi), .

Καμία δημοσίευση για προβολή